Чи беруть до армії таких чоловіків? Адвокатка розвінчала популярний міф про мобілізацію

Читать на русском
Автор
2089
Загальна мобілізація триватиме щонайменше до середини листопада
Загальна мобілізація триватиме щонайменше до середини листопада. Фото Соцмережі

Відстрочку від мобілізації мають чітко окреслені законом категорії військовозобов'язаних

Навколо триваючої мобілізації в Україні вирує чимало міфів. Серед них — блокування карток ухилянтам від мобілізації. Однак є й інші міфи, які стосуються чоловіків у яких є діти.

Про особливості мобілізації багатодітних батьків та чоловіків, що самі виховують дитину розповіла ТСН адвокатка Марина Бекало. Здебільшого міфи стосуються тих, у кого на утриманні троє дітей.

Багатодітні батьки аби ті в кого дружина при надії третьою дитиною

Адвокатка зазначила, що законодавство дає право на відстрочку для тих чоловіків, у яких на утриманні троє та більше неповнолітніх. Це можуть бути не тільки рідні діти, а й дійти дружини від попередніх сосунків, якщо біологічний батько не виконує обов'язків та не платить аліменти чи зник/помер. Відтак, уявлення, що ненароджена третя дитина дає відстрочку від мобілізації — міф, адже не утриманні чоловіка перебуває дружина, а не дитина.

Також міф, що треба бути біологічним батьком трьох дітей (розлученим), аби не мобілізуватися. Відстрочка надається тільки за умови підтвердження утримання, тобто відсутності заборгованості за аліментами. Також для тих, у кого народилася третя дитина після жовтня 2022 року адвокатка розвінчала чутки про статус ухилянта — в разі реалізації законного права на відстрочку, маючи документальне підтвердження військовозобов'язаний не може нести кримінальну відповідальність.

Батьки, що самостійно виховують дітей

Ще один міф — відсутність мобілізації після розлучення, якщо дитину виховує батько. Відстрочка надається тільки у випадку смерті матері, зникнення чи позбавлення батьківських прав, адже в інших випадках чоловік не вважається таким, що самостійно виховує дитину.

Раніше "Телеграф" розповідав про посилення мобілізації в Україні восени. Окреме збільшення кількості мобілізованих не планується, ТЦК проводять поточну роботу, стверджує представник президента у Верховній Раді та член комітету з нацбезпеки Федір Веніславський.