Хто має право на субсидію в листопаді: основне про допомогу від держави

Читать на русском
Автор
1193
Для отримання субсидії потрібно мати дохід
Для отримання субсидії потрібно мати дохід. Фото Відкриті джерела

Житлова субсидія не призначається при площі квартири у понад 130 кв. м

В Україні можна отримати державну допомогу для оплати комунальних рахунків. Кожне домогосподарство має сплачувати обов'язковий платіж, а інше — покриває житлова субсидія. Вона розподіляється адресно для тих, хто не може повністю сплатити за послуги ЖКГ.

Отримувати субсидію може як громадянин України, так і людина що не має громадянства або є громадянином іншої країни. Важливо щоб вони були в нашій країні на законних підставах. Отримувачем субсидії може бути:

  • людина яка зареєстрована в житлі,
  • людина, яка проживає на підставі договору оренди,
  • ВПО, що проживає без договору оренди, але має підтверджуючи документи про проживання,
  • недієздатна людина або неповнолітня дитина за якою встановлена опіка, заяву в такому випадку пише опікун
  • на субсидію має право забудовник, будинок якого ще не прийнятий в експлуатацію, але комуналку вже почали нараховувати.

При призначенні субсидії враховуються різні види доходів. Серед них зарплата, грошове забезпечення військових, пенсія, стипендія (окрім соціальної), різноманітні соціальні виплати, допомога з безробіття, грошові перекази з-за кордону, дивіденди від цінних паперів та інші прибутки. Для тих, хто планує отримувати субсидію на осінньо-зимовий період 23/24 варто зауважити, що при поданні враховуються доходи за перше півріччя цього року. Якщо ви в цей час не працювали, не сплачували ЄСВ та не стали на облік як безробітний, у субсидії можуть відмовити. Виключенням є серед іншого процес навчання.

Також на призначення субсидії впливає наявність заборгованості за понад три місяці за аліментами і проведення операцій протягом року на суму в понад 50 тисяч грн. У цього правила звісно є виключення, серед яких отримання грантів на навчання, продаж нерухомості для придбання іншої тощо.

Раніше "Телеграф" розповідав, що при подачі документів до кінця листопада, субсидію нараховуватимуть включаючи жовтень. Якщо подати документи після — субсидію почнуть рахувати з місяця подачі заяви.