За субсидією варто поквапитись: чого чекати з 1 листопада

Читать на русском
Автор
715
Субсидія покриває суму комуналки, що більша за обов'язковий платіж
Субсидія покриває суму комуналки, що більша за обов'язковий платіж. Фото Колаж "Телеграфу"

Невдовзі почнеться останній місяць для подачі документів на повну субсидію на опалювальний період

Триває призначення субсидії на опалювальний період 2023-24 років. Отримати її в повному обсязі можна подавши документи не тільки в жовтні, а в листопаді.

Це стосується тих громадян, які раніше не отримували житлову субсидію або їм було відмовлено у наданні такої послуги. Звернувшись по неї до кінця листопада, нарахування буде відбуватися з урахуванням жовтня 2023 року. Варто зазначити, що якщо право на отримання субсидії виникло пізніше — нарахування відбудеться з того моменту. Якщо ж звернутися по субсидію після 30 листопада, то нарахування відбудеться з місяця звернення. Отримувати її всі охочі можуть до квітня 2024 року.

Що ж до суми субсидії, то минулоріч в середньому вона складала 1600 грн. Цьогоріч вона може зрости, адже зросла вартість електроенергії. Підвищення протягом опалювального періоду ціни на газ, тепло, гарячу воду не очікується. Подавати документи можна в ЦНАП, ПФУ, у відповідального при територіальних радах, онлайн через портал ПФУ та "Дію".

При призначенні субсидії вираховується сума обов'язкового платежу. Для того, щоб самостійно порахувати, можна скористатися простою формулою. Варто пам'ятати, що на цю суму напряму впливають показники середнього сукупного доходу родини за період першого та другого кварталу 2023 року. Ці дані заповнюються при поданні декларації доходів та витрат. На можливість отримати субсидію впливає, серед інших нюансів, отримання доходу що більш за 25-кратний розмір прожиткового мінімуму на листопад 2023 року — ця сума складає 67, 1 тисяч грн.

Раніше "Телеграф" розповідав, що робити тим, хто втратив роботу, але хоче отримувати субсидію на житлові послуги. Варто або знайти нову роботу, або зареєструватися в центрі зайнятості.