Час спливає? До коли можна подати заявку на отримання субсидії

Читать на русском
Автор
614
Субсидія надається на оплату абонентських, комунальних послуг, придбання палива для печі
Субсидія надається на оплату абонентських, комунальних послуг, придбання палива для печі. Фото pixabay.com

Від дати подачі заяви на субсидію залежить її кінцева сума та те, які доходи впливатимуть на визначення обов'язкового платежу

В Україні триває призначення субсидій на опалювальний період, який стартував з жовтня 2023 року і триватиме по кінець квітня 2024. Частині отримувачів цього виду допомоги виплати продовжили автоматично, іншим — доведеться подавати документи знову або ж вперше.

В Міністерстві соціальної політики нагадалиможливість подати документи на отримання житлової субсидії нікуди не зникає і існує протягом року в кожного, хто має на неї право. Певні особливості в місяців подачі є, але вони пов'язані із нарахованими сумами та звітним періодом про доходи.

В разі звернення за субсидією в осінньо-зимовий період вона призначається до кінця періоду опалення (квітень) і починає виплачуватися з того місяця, у якому звернулися по неї. Тобто встигнути подати документи за жовтень — не обов'язково.

Більш того, при подачі заявки протягом двох місяців з 1 жовтня (початку опалювального періоду) субсидію призначать з його початку. Тобто навіть при подачі документів майже в грудні, є шанс отримати повну суму виплати. Зазначається тільки, що субсидія призначається не раніше виникнення права отримувати її.

Також період подачі заявки впливає на те, які доходи потрібні для розрахування суми субсидії. Для опалювального періоду 2023/2024 це перше півріччя 2023 року.

Раніше "Телеграф" розповідав, як самому порахувати, на яку субсидію ви маєте право. Проста формула з урахуванням сукупного доходу кожного члена родини допоможе визначити суму обов'язкового платежу та тієї частини, яку компенсує держава.