Кому призначають субсидію: чи може отримувати її орендар

Читать на русском
Автор
1289
ВПО також можуть отримувати субсидію, щоправда, лише за однією адресою
ВПО також можуть отримувати субсидію, щоправда, лише за однією адресою. Фото Колаж "Телеграфу"

Субсидія покриває різницю між обов'язковим платежем, на який впливає кількість членів домогосподарства, та нарахуваннями

В Україні люди з достатньо низьким доходом, які не можуть самостійно сплачувати за комунальні послуги, але при цьому є працюючими, пенсіонерами, навчаються або стоять на обліку як безробітні, можуть претендувати на допомогу від держави. Вона називається житлова субсидія і нараховується щомісяця.

Згідно з постановою Кабміну, житлову субсидію можна призначити тільки одному з членів домогосподарства. Це можуть бути люди як зареєстровані в житлі, наприклад квартирі або будинку, так і ті хто проживає на підставі договору оренди. Хоча навіть такого договору може не бути — це стосується внутрішньо переміщених осіб. Підтвердженням того, що людина живе в цьому приміщенні, є довідка ВПО з зазначеною адресою.

Також право отримувати допомогу мають індивідуальні забудовники, якщо їхні будинки ще не прийняли в експлуатацію, а комуналка вже нараховується. Варто зазначити, що для ВПО та орендарів є певний нюанс — склад домогосподарства (тобто проживаючі люди) вказується під час звернення за призначенням субсидії і має підтверджуватися наданням відповідних документів. Люди можуть отримувати тільки одну житлову субсидію: або за місцем фактичного проживання, або за місцем реєстрації.

Раніше "Телеграф" розповідав, що в Україні можна втратити субсидію. Серед таких причин — смерть отримувача. Про це треба повідомляти Пенсійний фонд — якщо субсидія вже була нарахована її можуть отримати ті, хто був вказаний субсидіантом у переліку членів домогосподарства.