За ухилення від мобілізації українці можуть потрапити за ґрати: подробиці

Читать на русском
Автор
1348
Ухилянтам не вдасться уникнути покарання за порушення закону
Ухилянтам не вдасться уникнути покарання за порушення закону. Фото Відкриті джерела

Адвокат вважає, що тюремні строки за ухилення від мобілізації можуть стати нормою в Україні

Деякі військовозобов’язані українці вдаються до різних хитрощів, щоб ухилитися від мобілізації. Однак за це належить відповідальність і часом навіть кримінальна.

Про це розповіли представник Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк та адвокат Андрій Межирицький у коментарі ТСН.ua. За їхніми словами, деяких ухилянтів можуть відправити за ґрати.

Катерина Хижняк навела приклад, як на Закарпатті двох військовозобов’язаних засудили до реальних термінів, хоч до цього вони отримали покарання у вигляді умовного позбавлення волі. Річ у тому, що чоловіків звільнили від тюремного терміну за умови, що вони протягом випробувального терміну знову не порушать закон і виконуватимуть покладені на них обов’язки. Але через те, що цього не сталося, їх визнали винними в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України).

Обом чоловікам були вручені повістки, а висновком ВЛК вони були визнані придатними до проходження військової служби.

"Так, 34-річний мукачівець у грудні минулого року пройшов військово-лікарську комісію в центрі комплектування, отримав повістку на відряджання до військової частини, проте зазначені у ній вимоги проігнорував. Через місяць після цього ухилився від мобілізації й 47-річний житель с. на Тячівщині, він пройшов ВЛК, після чого написав заяву про відмову проходити військову службу, усвідомлюючи кримінальну відповідальність за це. У травні-червні цього року громадян засудили до 4 років позбавлення волі із встановленням випробувального терміну – 2 та 3 роки відповідно, але потім засудили до 3 років позбавлення волі кожного", – наголосила представник Закарпатської обласної прокуратури.

Адвокат Андрій Межирицький вважає, що у перспективі умовні вироки можуть все частіше замінювати на реальні тюремні терміни.

"Мабуть, маючи напрацювання, прокуратури вирішили виправляти те, де вони програвали минулого року", – сказав він.

Адвокат додав, що кримінальна відповідальність для військовозобов’язаного настає після того, як він отримав бойову повістку, але, наприклад, не вирушив до військової частини.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у 2024 році в Україні хочуть посилити мобілізацію. Верховна Рада вже розробила низку нововведень.