Боржники, покваптесь: стало відомо, коли почнуть відключати світло за несплату

Читать на русском
Автор
1369
Спочатку боржників оповістять про заборгованість
Спочатку боржників оповістять про заборгованість. Фото Колаж "Телеграф"

Мораторію на відключення комунальних послуг та нарахування пені вже немає

З понеділка 29 січня столичний енергопостачальник Yasno планує почати відключення боржників. Це відбудеться з огляду на скасування Кабінетом міністрів мораторію на відключення комунальних послуг та нарахування пені населенню.

Таку заяву зробив генеральний директор компанії Сергій Коваленко в ефірі національного телемарафону. Боржники, яким загрожує відключення електроенергії, отримають відповідні сповіщення.

Коваленко зауважив, що є два типи попереджень. Перше — це сповіщення про наявний борг та рекомендація його погасити. Роблять це працівники компанії усіма методами, починаючи від СМС, від розсилок у Viber і чатах, закінчуючи дзвінками до людей.

Другий тип попередження вже передує безпосередньо відключенню споживача.

"Що стосується попередження, як офіційного документа, його розсилають за 10 днів до відключення. Це перша стадія, і у людини є час (сплатити борги, — ред.). І за 5 днів ще мережі надсилають свій лист-попередження. Оці 10 днів — для того, щоб вийти із ситуації й сплатити борг", — зауважив гендиректор Yasno.

Проте це не означає, що всі боржники з 29 січня почнуть отримувати сповіщення.

"Ми рейтингуємо боржників від найвищого по сумі боргу. А другий критерій — це глибина боргу. Тобто, є боржники один місяць, і це не є така велика проблема, ми маємо надію, ми комунікуємо з ними. А є борги, які рік і більше", — пояснив він.

Коваленко наголосив, що відключення відбудеться через 10 днів після отримання саме попередження.

Як цього уникнути

Уникнути такого сценарію можливо — треба сплатити заборгованість. Якщо ж фінансової можливості на це немає, то в Yasno також знайдуть, як допомогти.

"Якщо ж людина накопичила з різних обставин великий борг і не має повної суми, щоб оплатити, ми такі випадки розглядаємо, але нам потрібна комунікація. Потрібно, щоб ця людина звернулася. І ми укладаємо так звані договори розстрочки, і там вже індивідуальний графік, за яким людина сплачує", — зазначив Коваленко.

І, звичайно, що для відновлення електропостачання потрібно сплатити борг.

"Після цього треба буде отримати рахунок на підключення і сплатити. Бо відключення і підключення коштує грошей. Після того, як буде сплачено рахунок на підключення, колеги з мереж впродовж 5 днів підключають фізично абонента до постачання", — зауважив гендиректор Yasno.

Раніше "Телеграф" писав, що є три способи позбутися заборгованості швидко та просто.