росія бомбить Одесу з однією метою: експерт розповів, як Україна може захиститися

Читать на русском
Автор
1965
Наслідки ракетного удару по Одесі
Наслідки ракетного удару по Одесі. Фото Костянтин Ліберов

Росія намагається знищити портову інфраструктуру, яка задіяна в реалізації зернової ініціативи

Військовий експерт Владислав Селезньов назвав причини масованих ударів росії по Одесі та розповів, що Україна має один дієвий варіант захисту – і це не дипломатія.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню "Обозреватель".

За словами Селезньова, ударами по Одесі росіяни намагаються позбавити Україну можливості вивозити своє зерно, незважаючи на їх вихід із зернової угоди.

"Після того, як росія вийшла з зернової угоди, виникла колізія: українська сторона готова заручитися підтримкою Туреччини та ООН і реалізовувати зернову угоду без участі рф. Технічно ми можемо вирішити це питання. Північно-західна частина Чорного моря закрита для кораблів Чорноморського флоту "Гарпунів" і "Нептунів". Якби до зернової ініціативи приєдналися військово-морські сили Турецької республіки, які б супроводжували кораблі на інших ділянках у Чорному морі, виникає питання, яка роль росії в цьому процесі. Хіба що роль піратів Сомалі — топити все і вся", — пояснив експерт.

Він додав, що така ситуація не влаштовує кремль, тому росія намагається ракетами та дронами знищити портову інфраструктуру Одеси, яка задіяна у реалізації зернової ініціативи.

"Те, що вони ніколи не зважають на супутні втрати, – це очевидно. Ми бачимо, що внаслідок застосування росіянами ракет величезна кількість руйнувань, зокрема, в історичному центрі Одеси. Всі їхні історії у виконанні маші захарової чи пєскова, мовляв, це все не ми, Україна сама обстрілює себе ракетами – для внутрішнього обивателя. Усі фахівці чудово розуміють, що спричинило ці руйнування", — зазначив Селезньов.

Він наголосив, що таким чином росія намагається вивести Україну з процесів, пов’язаних із поставками зерна на світові ринки. При цьому рф заявляє, що готова замінити нашу країну на світових ринках зерна.

"Але розраховувати на швидку реакцію всесвітніх інституцій, які відповідають, у тому числі, за безпечне переміщення вантажів морським транспортом, не слід. По-перше, в Європі та світі час відпусток. По-друге, їх часто імпотентна позиція показує, що вони не готові активно і адекватно реагувати на ті виклики, які щоразу створює рф", — констатував експерт.

Він додав, що єдиний ефективний інструментарій – це українські Сили оборони, їхня бойова робота, в тому числі й по тих місцях, де росіяни зосереджують засоби ураження.

"Добрі люди кажуть, що у Веселому вибухнув склад, на якому зберігалися ті самі "Онікси". Американський генерал Бен Годжес каже, що для потреб української армії якнайшвидше необхідно передати ракети ATACMS, які зможуть дистанційно знищувати кораблі в головній базі Чорноморського флоту, у Севастополі. Це все дуже важливо, але поки що таких ракет ми не отримали", — резюмував Селезньов.

Як повідомляв "Телеграф", Китай прокоментував обстріл Одеси і знайшов привід дорікнути Україні.