Спікер Ради розкритикував процедуру прийняття закону про олігархів, назвавши її "вільної діяльністю"

Читать на русском
Автор
Депутати аплодують після голосування Новина оновлена 20 березня 2022, 16:50
Депутати аплодують після голосування. Фото telegraf.com.ua

Він вказав на можливі проблеми.

Прискорений розгляд прийнятого 23 вересня Верховною Радою законопроєкту про олігархів може привести до того, що нардепи можуть звернутися до Конституційного Суду.

Про це заявив спікер ВР Дмитро Разумков на "Свободі слова Савіка Шустера".

Він зазначив, що з його поправкою про те, хто повинен визначати список олігархів погодилися. Відзначимо, що це повинно бути Нацагентство по запобіганню корупції. Але він також додав, що застерігав колег від надмірної поспішності і через неї необхідно обговорювати порядок, а це "гальмує процес".

Разумков визнав хід прийняття "неправильним", і що ініціатори навмисно ввели нардепів в оману. Однією з причин звернення до Конституційного суду і скасування закону можуть стати колізії в поправках, коли одна з них суперечить іншій. Спікер розповів, що такі є.

"Така так звана процедура застосовувалася в перший раз в стінах Верховної Ради України. Я не можу її назвати нормальним підходом до роботи Верховної Ради. … Це не скорочена процедура, такої процедури немає … Це була "вільна діяльність" колег, які запустили цей процес" , — сказав Разумков.

Голова ВР "глибоко переконаний", що метою порушень було "звести народних депутатів з правильного шляху, ввести їх в оману". "І підтвердженням моїх слів є те, що і ті, хто організовував цей процес, і ті, хто доповідав по ньому, не підтримали таку процедуру. Ні пан Стефанчук за неї не проголосував, ні пан Веніславський. Тому що вони все розуміють, що рано чи пізно треба відповідати", — підкреслив Разумков.

Спікер каже, що підготував зведену таблицю допущених при розгляді закону порушень.

"Те, що було зроблено з тими квапливими рухами в останню ніч, якщо не запрошувалися навіть автори поправок на засідання комітетів, — це і призвело до того, що ми сьогодні після того, як цей важливий закон був проголосований в стінах ВР, повинні проговорювати як процедуру", — додав він.

Раніше "Телеграф" писав, що позиція Разумкова щодо законопроєкту про олігархів стала причиною розколу між ним і президентом України Володимиром Зеленським. Політики не всі позитивно відреагували на ухвалення законопроєкту.