"Тепер кожен з нас трохи олігарх": як мережа відреагувала на прийняття антиолігархічного закону

Читать на русском
Автор
Рада ухвалила закон про олігархів
Рада ухвалила закон про олігархів. Фото rada.gov.ua

Реакція суспільства на закон про деолігархізацію була неоднозначною

В Україні у четвер, 23 вересня, Верховна Рада прийняла закон №5599 про деолігархізацію, ініційований президентом Володимиром Зеленським, який передбачає створення реєстру олігархів та обмеження деяких їх прав. За документ проголосували 279 нардепів. Однак, суспільство прийняття цього закону сприйняло досить неоднозначно.

"Телеграф" зібрав реакції політиків, журналістів та інших українських громадських діячів.

Так, глава фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко після прийняття закону про олігархів заявила, що у парламенті сьогодні відбулося найнизькопробніше шоу, яке тільки можна було побачити. Політик поскаржилася, що жодному нардепу не дали оголосити свою правку і не поставили її на голосування.

Більше того, Тимошенко заявила, що цим голосування в Україні вбивають парламентаризм.

Тимошенко відреагувала на закон про деолігархізацію

Виключений з фракції "Слуга народу" нардеп Євгеній Шевченко назвав цей закон "популістським" і зазначив, що після його прийняття олігархів не чекає абсолютно нічого. Найбільше, на його думку, дістанеться "олігарху Порошенку", адже він залишився у політиці.

Євген Шевченко заявив, що олігархам після прийняття закону №5599 нічого не загрожує

А от колишній радник пʼятого президента Петра Порошенка Юрій Бірюков, який є бізнесменом, вважає, що закон про олігархів жодного відношення до них не має і тепер "РНБО збереться і буде назначати олігархів". Більше того, Бірюков назвав ухвалення закону "цирковим шоу".

Юрій Бірюков відреагував на прийняття закону про олігархів

Екс-очільник Українського інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович після ухвалення закону про деолігархізацію заявив, що таким чином Зеленський намагається захопити українські медіа, а форма ухвалення цього закону говорить про те, що "Зеленський веде країну стежкою Путіна".

Володимир В'ятрович відреагував на закон про олігархів

Українська журналістка та блогерка Альона Яхно ухвалення закону сприйняла негативно. Зазначивши при цьому, що "всі депутати Коломойського проголосували за деолігархізацію, як зайчики".

Альона Яхно прокоментувала прийняття закону про олігархів

А от за словами екс-нардепа Ігоря Мосійчука, текст цього закону перед його прийняттям "був узгоджений з кожним заінтерисантом", тому олігархам від цього закону взагалі нічого не буде.

Ігор Мосійчук розкритикував закон про олігархів, який ухвалила Рада

Журналістка Соня Кошкіна, яка є шеф-редактором інтернет-видання "Лівий берег", описала прийняття закону про олігархів кількома красномовними словами: "Сьогодні почалася нова епоха. Триндець, приїхали".

Соня Кошкіна щодо прийняття закону про олігархів

Член Громадської Ради при КМДА Олег Попенко у відповідь на прийняття закону про олігархів написав, що "тепер кожен з нас трохи олігарх".

Олег Попенко прокоментував прийняття закону про олігархів

А от український актор, гуморист та шоумен Тарас Стадницький, який неодноразово знімався у шоу "Студії "Квартал 95", написав, що люди, які критикують закон про олігархів, або його не читали, або "нічьо не поняли", або не усвідомлюють, що їх це не стосуватиметься.

Тарас Стадницький підтримав закон про олігархів

Як повідомляв "Телеграф" раніше, законопроект про олігархів, який у першому читанні ухвалили 30 липня, викликав розкол між "Слугами народу" та спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим.