#15 — Петро Порошенко

Читать на русском
Автор
Лідер ЄС зацементував свій електорат
Лідер ЄС зацементував свій електорат. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

П’ятий президент зберігає надії стати сьомим

Словесна сутичка на стадіоні поклала початок особистому конфлікту Володимира Зеленського з основним опонентом Петром Порошенком.

Відмінна риса Порошенка-політика — його соратники та прихильники тримаються купи, активно роками підтримують його у Facebook та за його межами. На "Олімпійському" Зеленський прямо заявив: "Я — ваш вирок", але насправді Порошенко успішно третій рік перебуває у статусі народного депутата, зберігаючи вплив на велику фракцію "Європейської солідарності".

З Порошенком афілійовані "Прямий" та "5 канал", що дозволяє його команді постійно перебувати на телеекранах. І хоча рейтинги цих майданчиків далекі від топових позицій, але в синергії із соцмережами це дає потужний ефект присутності Порошенка та його соратників у медіа-полі. П’ятий президент має солідні бізнес-активи, що також дозволяє йому почуватися впевнено. Очевидно, Порошенко не проти знову взяти в руки булаву, проте його антирейтинг ці шанси зводить нанівець.

Перебуваючи в опозиції, Порошенко може сміливо критикувати чинну владу, а хейт та зрада, як відомо, добре продаються. Щодо нього відкриті кримінальні справи, що дозволяє команді п’ятого президента виставляти себе в ролі жертви політичних переслідувань. Загалом, Порошенко вперся у стелю свого рейтингу та цементував свій ядерний електорат. Його прихильники, на відміну від інших політсил, готові цілком серйозно виходити на вулицю та висловлювати своє невдоволення.

Можна констатувати, що в руках Порошенка є класичний набір олігарха — медіа, бізнес, депутатська фракція і певний вплив на вулицю. Крім того, у лідера ЄС залишилися непогані контакти на Заході, що надає йому деякі гарантії свободи та безпеки.

Повний рейтинг найвпливовіших політиків 2021 року дивіться тут.