Новим британським прем'єром буде Ріші Сунак: чим він відомий і що говорив про Україну

Читать на русском
Автор
6295
Ріші Сунак стане наймолодшим британським прем'єром
Ріші Сунак стане наймолодшим британським прем'єром. Фото gov.uk

Колишній міністр фінансів Британії обіцяв Україні підтримку

Новим прем'єр-міністром Великої Британії та лідером Консервативної партії після відставки Ліз Трасс, яка пробула на посаді всього 45 днів, стане Ріші Сунак. Його потенційна конкурентка Пенні Мордонт у понеділок, 24 жовтня, зняла свою кандидатуру з політичних перегонів.

Як передає BBC, Мордонт заявила, що її рішення є зваженим і вона повністю підтримує кандидатуру Ріші Сунака.

"В результаті ми обрали нашого наступного прем’єр-міністра. Це рішення є історичним та ще раз демонструє різноманітність та талант нашої партії. Я повністю підтримую Ріші. Я пишаюся кампанією, яку ми провели, і вдячна усім тим, хто з усіх боків нашої партії підтримав мене. Ми всі зобов'язані перед країною, один перед одним і перед Ріші Сунаком, об'єднатися та працювати разом на благо нації. Має бути виконана велика робота", — пояснила Мордонт своє рішення.

Таким чином, Ріші Сунак залишився єдиним кандидатом на посаду глави британського уряду. За інформацією BBC, оголосити його прем'єром Британії можуть вже у вівторок, 25 жовтня. Коли це станеться, він стане наймолодшим прем'єр-міністром Великої Британії (йому 42 роки) та першою людиною індійського походження на цій посаді.

Ріші Сунак: біографія

Ріші Сунак став депутатом парламенту Великої Британії у 2015 році. Він приєднався до Консервативної партії, а у 2020-2022 роках став міністром фінансів Сполученого Королівства. За час своєї діяльності він отримав безліч схвальних відгуків й здобув популярність, адже вдало боровся з викликами британської економіки після пандемії коронавірусу та локдауну, до якого вона призвела.

Траплялися у кар'єрі Сунака і скандали. Зокрема, у 2022 році його сім'я потрапила під шквал критики, коли з'ясувалося, що компанія Infosys дружини Сунака — Акшати Мурті, яка є однією з найбагатших жінок Британії — працювала на території РФ після початку війни в Україні. Додамо, що у квітні компанія припинила співпрацю з країною-агресором.

Варто зазначити, що Ріші Сунак був серед перших з-поміж міністрів, які розкритикували колишнього прем'єра Бориса Джонсона. Він разом із міністром охорони здоров'я Саджидом Джавідом 8 липня оголосили про свою відставку і публічно заявили про незгоду з діями чинного прем’єра. Але при цьому він повністю підтримував політику уряду Джонсона щодо тиску на Росію після військового вторгнення в Україну.

Що Ріші Сунак говорив про Україну

Ріші Сунак неодноразово заявляв про те, що збереже курс на підтримку України та буде її посилювати.

  • "Президенте Зеленський, відважні громадяни України, не сумнівайтеся в тому, що незалежно від того, що станеться тут у наступні тижні, Сполучене Королівство далі буде вашим найміцнішим союзником", — заявляв він в інтерв’ю The Sun у липні.
  • "Якщо я стану прем’єр-міністром, я подвою наші зусилля і зміцню ту політику повної підтримки України, яку так вміло очолював Борис Джонсон", — написав Сунак у Твіттері 18 липня.
  • А 23 жовтня Ріші Сунак похвалив Бориса Джонсона за боротьбу з Путіним: "Він провів нашу країну через одні з найскладніших викликів, з якими ми коли-небудь стикалися, а потім взявся проти Путіна та його варварської війни в Україні. За це ми завжди будемо йому вдячні".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Борис Джонсон публічно відмовився від участі у виборах на посаду прем'єра Великої Британії. Колишній прем'єр заявив, що не зміг домовитися з Сунаком та ще однією претенденткою на цю посаду Пенні Мордант, а тому вирішив не продовжувати виборчі перегони.