Цінові війни – як чорний ринок впливає на вартість палива на АЗС України

Читать на русском
Автор
3395
Чорні заправки збивають ціни на автогаз
Чорні заправки збивають ціни на автогаз. Фото zn.ua

Тіньові заправки, що існують в країні, збивають ціни на пальне

Найдешевшим автогазом в Україні, за версією ЗМІ, зараз можуть похвалитися Черкаси, де вартість 1 літра впала нижче 27 гривень, що стало наслідком роботи тіньових АЗС.

"Телеграф" поцікавився в експертів, як впливає тіньовий ринок обороту палива на ситуацію з ним в Україні.

На думку директора фірми "Консалтингова група А-95" Сергія Куюна, зниження цін його вплив на ситуацію невелике і падіння цін викликане скоріше перенасиченням ринку газом.

"Всі хочуть продати і змушені знижувати ціну, тим більше, що ще в березні держава знизила податки з палива, наприклад, ПДВ з 20% до 7%, що також сприяє падінню цін", — пояснив експерт.

Директор з маркетингу та інновацій компанії "БРСМ-Нафта" Олександр Мельничук пояснив, що "чорні" АЗС в Україні стали помітними на ринку палива з 2018 року, але лише з весняною кризою вони перетворилися на проблему для легальних мереж.

"Така "чорна" заправка, або як її ще називають, "підзабірник", купує паливо у легального імпортера за готівку і виводить паливо з легального обороту — подібних схем існує дуже багато. Після цього паливо надходить на заправку з муляжем касового апарату, непрацевлаштованим офіційно продавцем, продається за готівку, яку власник "підзабірника" кладе собі в кишеню. Звичайно він може собі дозволити продавати той самий газ дешевше", — пояснює схему роботи таких тіньових АЗС Олександр Мельничук.

За його словами, слідом за таким демпінгом "підзабірників" змушені знижувати ціни і легальні мережі.

"Здебільшого такі заправки торгують газом та дизелем, у співвідношенні приблизно 80/20 і найбільше їх у Київській області, потім йдуть Львівська та Івано-Франківська області, але чомусь саме на Черкащині їхні власники так різко обвалили ціни", — уточнює співрозмовник "Телеграфа".

За прогнозами експертів, падіння цін на пальне у липні продовжиться, і вже до кінця місяця паливо може подешевшати приблизно на 2 гривні на кожному літрі.