Ціни продовжать зростати – які продукти в Україні подорожчають

Читать на русском
Автор
6888
До кінця року подорожчають хліб, м’ясо та молоко
До кінця року подорожчають хліб, м’ясо та молоко. Фото Відкриті джерела

Експерт назвав трійку продуктів, які подорожчають найсильніше

В Україні продовжується зростання цін на продукти, причому серед рекордсменів – хліб, без якого українці жити не можуть. І хоча є продукти харчування, які дешевшають, загалом подорожчання неминуче.

За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, дешевшатимуть лише сезонні овочі, що трапиться наприкінці серпні — на початку вересня, але ціни на інші продукти харчування тільки зростатимуть. Експерт пов’язує це із розблокуванням портів — щойно вони відкриються, всередині країни почнеться подорожчання. Про це він повідомив УНІАН.

На думку експерта, у трійці лідерів серед продуктів, цінник яких зросте, виявляться:

  • хліб;
  • молоко;
  • м’ясо.

Подорожчання молока можливе через його подорожчання у світі, що може спонукати бізнес нарощувати експорт саме молочної продукції. Аналітики Infagro повідомляють, що виробництво вершкового масла почне сезонно скорочуватися, а внутрішні ціни зростуть, у тому числі, і за рахунок нещодавньої девальвації гривні. Все це очікується приблизно за один-два тижні.

У той же час існують продукти крім овочів, ціни на які поки що падають, це, перш за все, деякі крупи на кшталт гречки, а також макаронні вироби. За даними сайту "Хвиля", деякі макаронні вироби подешевшали на 1 гривню.

Загальний рівень інфляції за підсумками 2022 року прогнозується не менше ніж 30%.