Сонячна енергія для будинку – чи врятує сонце взимку, якщо не буде світла

Читать на русском
Автор
32813
Домашня СЕС
Домашня СЕС. Фото Відкриті джерела

Українцям хочуть допомогти сонячною електроенергією на випадок проблем зі світлом

Майбутня зима обіцяє бути однією з найважчих в історії України, і мешканців багатоквартирних будинків готують до думки, що може бракувати тепла та електроенергії. Так, у Павлограді вирішили провести пілотний проект із забезпечення громадян електроенергією у разі відключення основних джерел за допомогою енергії з альтернативних джерел.

Йдеться про встановлення у місцях загального користування сонячних електростанцій (СЕС), що погодилося профінансувати представництво фонду Генріха Белля в Україні. Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook координатор житлово-комунальних та енергетичних програм цивільної мережі "Опора" Тетяна Бойко.

Планується, що за допомогою сонячних батарей вдасться реалізувати базові потреби мешканців у разі відключення світла — освітлення місць загального користування, укриття, підзарядка мобільних телефонів, харчування комунікаційної апаратури, можливість приготувати їжу. Щоб задовольнити цю потребу, необхідно надійне електропостачання як у укритті, так і в будинку, якщо йдеться про місто прифронтове.

Водночас, експерти сумніваються, що за допомогою саме СЕС вдасться забезпечити потреби мешканців будинку взимку.

Так, директор з комерційного обліку НЕК "Укренерго" Олександр Карпенко, у коментарях до посади Тетяни Бойко зазначає, що обсяги виробництва СЕС взимку в українських умовах вкрай малі, виробництво електроенергії падає у 5-10 разів, і його особиста станція потужністю 15 кВт на місяць може виробляти лише 200-300 кВт.

Аналогічної думки дотримується голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

"Чув про такий лайфхак, що ось якщо купити сонячну батарею додому, то взимку з її допомогою можна зарядити телефон, і також можна буде користуватися і електрочайником, і іншими електроприладами. На жаль, це не працює, від слова взагалі. Сонячна батарея — це добре, коли є сонце, на графіку за зиму 2020 року однією із СЕС, чітко видно, що тижнями може не бути сонця і телефон заряджатиметься по 7-8 годин", — пише експерт.

Зазначимо, що купити СЕС коштує дуже недешево, тож за сонячну електростанцію потужністю 5 кВт доведеться заплатити від 110 тисяч гривень, потужність 3 кВт коштуватиме приблизно 50 тисяч гривень. Втім, для зарядки, скажімо, телефону, ноутбука чи акумулятора авто можна купити портативну сонячну панель за 14-15 тисяч гривень.

Але значно серйознішою проблемою може стати прогнозований експертами зрив опалювального сезону в Україні, причому не лише у прифронтових регіонах.