Її любили чумаки та козаки: як приготувати польову кашу за давнім рецептом

Читать на русском
Автор
2610
Приготувати такий куліш не складе труднощів
Приготувати такий куліш не складе труднощів. Фото shuba.life

Відроджуємо національну кухню разом!

Зараз як ніколи хочеться повертатися до свого коріння. Тому згадаємо про кулешу — популярну страву серед чумаків та козаків. Часто його готували під час військових походів та в дорозі, звідти з’явилася друга назва – польова каша. Основним її інгредієнтом було пшоно — багата на білки, вуглеці, вітаміни та мінерали каша. Тож козаки й були такі сильні!

Насправді куліш – це щось середнє між густим супом та кашею. Традиційно цю кашу готували в казані на багатті, але ми разом із Shuba пропонуємо адаптований рецепт каші.

Як приготувати куліш — польову козацьку кашу

Інгредієнти на 6 порцій:

  • пшоно — 220 г;
  • сало — 80 г;
  • картопля — 3 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • вода — 3 л;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • зелень, сіль, перець чорний мелений — до свого смаку.

Спосіб приготування:

  1. Пшоно промийте, залийте окропом на 30 хвилин. Потім промийте холодною водою до прозорості.
  2. Тим часом дрібно наріжте сало, почистьте і наріжте на кубики картоплю та цибулю.
  3. Нарізане сало обсмажте на добре розігрітій сковороді, потім додайте цибулю і смажте до золотистого кольору.
  4. У каструлі нагрійте воду, додайте засмажку зі сковороди, картопля та пшоно. Після закипання води зменште вогонь.
  5. Посолити, поперчити, додати лавровий лист і залишити варитися до повної готовності.
  6. Додайте зелень до смаку і подавайте до столу готовий куліш гарячим.

Відчуйте себе козаком повною мірою та приготуйте до кулешу автентичні потапці ! Смачного