Модифіковані "Шахеди" та заміна для дронів: що відомо про нову зброю росії проти України

Читать на русском
Автор
3688
Shahed можуть замінити на інший вид зброї
Shahed можуть замінити на інший вид зброї. Фото ukrayina.pl

Ворог вигадує все нові способи нашкодити Україні

Деякий час тому західні джерела повідомляли про намір росії та Ірану збудувати завод з виробництва безпілотників на теренах країни-агресора. Водночас мова зайшла про новітній БпЛА, який має начеб-то створити проблеми українським засобам ППО.

В Defence Express припустили, що вивчаючи це питання варто звернути увагу на повідомлення розвідки про прагнення росії примітизувати свої крилаті ракети. В них проблема з електронним "начинням", яке мало б забезпечити точність.

Було зроблене припущення про те, що Іран може передати щось похідне від крилатої ракети та БпЛА. В них є такий агрегат — Quds, що має три модифікації. Візуально він схожий на радянську ракету Х-55, але зовнішністю все і обмежується.

Одна з модифікацій іранської ракети Quds
Одна з модифікацій іранської ракети Quds

Така ракета мало відрізняється від дрона за рівнем технологічності — в ній встановлений турбореактивний двигун на авіаційному керосині TJ100 виробництва Чехії, або його іранська версія. Довжина Quds 5,6 м, дальність польоту — до 800 км. Скільки бойової частини в ній — невідомо. Варто зазначити, що до отримувачів в Ємені такі ракети доставляють по частинах, а збирають і пускають вже на місці. Їх застосовували проти Саудівської Аравії в 2019 і 2022 роках. Скільки Quds може виготовити Іран невідомо, але експерти сподіваються, що вони не попадуть в руки росіян.

Зазначимо, що ворог вже використовує проти цивільної інфраструктури значно модифіковані Shahed-131. У цього беспілотника змінена боєголовка спеціально, аби заподіяти максимальну шкоду інфраструктурі та сповільнити ремонт. Про це свідчить аналіз Conflict Armament Research (CAR).

Боєголовка з багаторазовою дією складається з кількох частин:

  • основний кумулятивний заряд,
  • 18 кумулятивних зарядів меншого розміру для створення вторинного радіального протитанкового ефекту,
  • дві зазубрені попередньо осколкові матриці, кожна з яких складається з 11 шарів осколкових кубів; ці матриці призначені для створення додаткового радіального уламкового ефекту для цілей з м'якою шкірою.

Матриці уламків найімовірніше додали пізніше — вони гірше підігнані, мають іншу якість. Все спрямоване на нанесення ураження.

Shahed-131 боєголовка
CAR показує вигляд бойової частини

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в грудні ворог отримав нову партію ударних беспілотників-камікадзе. Українські військові також нарощують користування дронами та їхнє вітчизняне виробництво.