Летіти, всіх бомбити: українські дрони "Вампір" відкривають полювання на окупантів

Читать на русском
Автор
6674
В Україні розробили дрон Vampire
В Україні розробили дрон Vampire. Фото itc.ua

Вартість дрону стартує від 10 тисяч доларів

В Україні продовжують створювати дрони, які допомагають нашим військовим на фронті боротися з окупантами. Одним із них став Vampire, який розробила компанія SkyFall. Робота над ним почалася через кілька місяців після розв'язування росією повномасштабної війни. Дрон вже налічує два покоління і чекає на третє, в якому будуть покращені технічні характеристики.

Журналісти ITC побували на виробництві безпілотного літального апарату, показали процеси його створення, і розповіли історію дрона та його бойові досягнення.

Команда творців "Вампіра" має свою ферму 3D-принтерів, що дає можливість масштабно працювати з поставленими завданнями з виробництва дронів. Надалі компанія планує займатися виробництвом не тільки ударних, але й розвідувальних дронів.

Фото — ITC

Що відомо про дрон Vampire і чим він цікавий

Vampire є ударним безпілотником, який належить до класу гексакоптерів. Оскільки пристрій сам собою досить габаритний, на позиції його слід перевозити. У другій генерації поставляється разом з кейсом, пультом керування, двома парами акумуляторів та зарядним пристроєм.

Дрон може працювати максимально із загальним навантаженням до 15 кг. "Вампір" також може використовувати велику кількість боєприпасів: кумулятивні, осколково-фугасні та навіть термобаричні. Завдяки встановленому тепловізору безпілотник може працювати в темряві на ефективній висоті близько 120 м. Щоб виявити цей БПЛА, ворогу знадобляться пристрої нічного бачення та тепловізійні приціли. Тобто протидіяти цій "пташці" досить складно.

Фото — ITC

Частину елементів дрона виробляють за допомогою 3D-принтерів. Завдяки цьому можна знизити його вартість і зробити виробництво максимально швидким. Вартість однієї одиниці цієї техніки починається з 10 тисяч доларів у першій генерації.

Vampire можна застосовувати проти скупчень особового складу, оборонних споруд, укріплень та фортифікацій, броньованої техніки, складів боєприпасів. Також ці дрони можна застосовувати у парі. Підлітаючи до позицій противника один за одним, вони можуть закидати позицію окупантів снарядами, дозволяючи піхоті займати позиції ворога без вступу у ближній бій.

Характеристики

  • Рекомендована дальність польоту – 4 км;
  • Рекомендована висота польоту – 400 м;
  • Швидкість без навантаження – 80 км/год;
  • Швидкість із навантаженням 15 кг — 40 км/год;
  • Час польоту без вантажу – 35 хв;
  • Час польоту з 10 кг — 20 хв;
  • Оптичний зум — 10х.
Фото — ITC

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що в Україні створили дрон-бомбардувальник Skynetua. Ця "пташка" допомагає нашим військовим ліквідувати російських окупантів, оскільки здатна скидати бомби вагою до 3 кг, а після цього повертатися на базу.