"Руський мір" — це завжди злидні і розруха: в Україні вказали на важливий приклад для Донбасу

Читать на русском
Автор
591
Колись багатий Донецьк через роки в "руському мірі" мало чим нагадує себе колишнього
Колись багатий Донецьк через роки в "руському мірі" мало чим нагадує себе колишнього

Дозволити реалізувати в ОРДЛО "придністровський" сценарій буде вкрай сумнівним рішенням

Ситуація в окремих районах Донецької та Луганської областей в даний час являє собою збройний конфлікт, який до того ж з початку вересня знову загострився — і без того часті обстріли позицій ЗСУ бойовиками стали більш масовими, противник застосовує проти українських військ важку артилерію, в результаті чого в рядах української армії практично щодня втрати пораненими або вбитими.

На цьому тлі, втім, як і з початку протистояння, в Україні час від часу лунають голоси за те, щоб "заморозити" конфлікт. Ідея в чомусь навіть благородна: прихильники "заморозки" вважають, що таким чином вдасться припинити збройне протистояння і скоротити (а в ідеалі — взагалі звести до нуля) кількість жертв як серед мирного населення в зоні конфлікту, так і серед військовослужбовців української армії.

Однак у цього рішення є свої великі "мінуси" і "підводні камені", які можна побачити не переходячи в практичну площину: досить подивитися на подібне територіальне утворення по сусідству.

Так, у України прямо під боком вже три десятиліття є приклад подібного замороженого конфлікту — невизнана "Придністровська Молдавська республіка" (т.зв. ПМР), яка з боями і "референдумом" при чільну роль Росії і її військ "відкололася" від Молдови в 1991 році. Назвати ось уже 30 років незалежний (правда, не від Москви) регіон процвітаючим не можна. Як складно назвати цей регіон промислово/економічно розвиненим, або в принципі розвиненим.

На думку головного редактора видання "Телеграф" Ярослава Жарєнова, Україна може отримати як мінімум три уроки з ситуації в Молдові та "ПМР".

Урок номер 1: Якщо Росія ввела війська — вона їх вже не виведе

За словами журналіста, введення на Донбас миротворців РФ — вельми привабливий для Кремля сценарій. Саме під нього в ОРДЛО масово видаються російські паспорти, які в разі чого стануть приводом для введення регулярних військ на непідконтрольну Києву територію. Під емблемами "миротворців", само собою. Озвучений Україною план введення міжнародного миротворчого контингенту Москву, зрозуміло, не влаштовує.

Урок номер 2: Паспортизація — бомба уповільненої дії

Видача паспортів РФ на непідконтрольних Києву територіях Донбасу і в окупованому Криму дозволяє формально привʼязати їх жителів до Росії та остаточно відірвати від України, пише головний редактор "Телеграфа". Та ж історія з валютою, адже, як і Крим, ОРДЛО опинилися в рублевій зони. Все це — теж привід при нагоді ввести війська для "захисту своїх громадян".

Урок номер 3: Там де Росія — завжди злидні та розруха

На територіях, де Росія "прийшла наводити порядок" — в Абхазії, Нагірному Карабаху, Південній Осетії, Придністровʼї, в Донбасі, спостерігається гнітюча картина.

"Бідність місцевого населення, несприятлива криміногенна обстановка, гнітючий рівень соціального забезпечення, відсутність нормальної роботи. В цілому можна констатувати: ні майбутнього, ні сучасного сьогодення в зазначених проросійських анклавах просто немає", — пише Ярослав Жарєнов.

Інвестує Кремль, за його словами, лише в Крим. Але виключно з метою створення там потужного військового плацдарму. Самі ж кримчани все частіше говорять про розчарування від "повернення в рідну гавань", або просто від збройної анексії півострова Російською Федерацією.

Більше про те, що відбувається в невизнаній "ПМР" читайте в матеріалі "Придністровʼя: що відбувається в молдавській "ДНР" і які уроки має винести Україна".