"Тисячі Зеленського" поки вистачить не на всіх: як і коли її можна буде отримати

Читать на русском
Автор
1859
Першими свою тисячу зможуть отримати перші мільйони вакцинованих Новина оновлена 16 листопада 2021, 14:27
Першими свою тисячу зможуть отримати перші мільйони вакцинованих. Фото telegraf.com.ua

Надалі мають виділити ще гроші на виплати

Вже за місяць повністю вакциновані громадяни України зможуть отримати тисячу гривень допомоги від держави.

Це анонсував президент Володимир Зеленський напередодні, повідомляє "Телеграф".

Зазначається, що нововведення набуде чинності з 19 грудня, і отримати гроші можна буде за допомогою програми "Дія", — для початку на ці виплати Україна виділить близько 6 мільярдів гривень.

За ці кошти можна буде купити абонемент до спортзалу чи фітнес-клубу, відвідати кінотеатр, театр, музей, концерт, виставковий центр, або купити квитки на внутрішні авіа чи залізничні перевезення.

Шляхом нескладних математичних обчислень стає зрозуміло, що 6 млрд грн вистачить на виплати по тисячі гривень для 6 млн українців. При цьому вже на сьогоднішній день в Україні повністю вакциновано майже 8,9 млн осіб (а сумарно понад 12,3 млн отримали першу дозу).

При цьому темпи вакцинації теж усі нарощуються завдяки карантинним обмеженням — лише минулої доби вакцинувалися понад 268 тисяч українців.

Але президент стверджує, що програма діятиме не один місяць, і держава дасть змогу отримати 1000 гривень усім громадянам України.

Судячи з усьго, навіть у команді Зеленського немає однозначного розуміння, кому ж перепаде ця тисяча.

Так, нардеп від "Слуги народу" Олексій Устенко заявив, що всім тим, хто зробив щеплення раніше, "тисяча Зеленського" нібито не буде виділятися.

Втім, голова комітету з питань здоровʼя нації, нардеп Михайло Радуцький спростував слова свого колеги: мовляв, гроші будуть перераховані усім вакцинованим українцям, у тому числі й тим, хто пройшов курс імунізації ДО 19 грудня.

Пізніше начебто остаточно вирішив це питання прессекретар Зеленського Сергій Нікіфоров.

Згідно з його повідомленням на сторінці у Facebook, "її (тисячу — ред.) отримають усі українці, які пройшли повний курс вакцинації". "Однією дозою у випадку "Джонсон&Джонсон" або двома — у всіх інших. До 19 грудня і після", — підкреслив Нікіфоров.

Він також зазначив, що механізм виділення грошей ще опрацьовують, але вже зараз можна сказати, що це не готівка.

"Це буде певний ваучер чи сертифікат, чи депозит – називайте як хочете – на перелік товарів та послуг. Вичерпний список оголосимо найближчим часом, але узагальнено це культура, подорожі та спорт. Тому є і третій плюс від програми – заохочення культурного та спортивного розвитку українців", — каже прессекретар президента.

Процес отримання грошей тими, хто має додаток "Дія", і тими, хто його не має, буде відрізнятися, "але нікого не забудемо", запевняє він.

"Щодо термінів, раджу звернути увагу на ті тимчасові орієнтири, які озвучив учора президент", — додав Нікіфоров.

Як повідомляв "Телеграф", заява Зеленського про тисячу гривень для українців викликала справжню хвилю жартів та мемів.