Погода наприкінці листопада готує сюрпризи: синоптик попередив про суттєве потепління

Читать на русском
Автор
Якою буде погода наприкінці листопада
Якою буде погода наприкінці листопада. Фото pexels.com

Синоптик попередив українців про потепління, дощі, грози та шквали вітру

В Україні, де цього тижня у кількох регіонах йшов перший сніг, погода останніми днями листопада буде досить нестійкою. Докладніше у коментарі "Телеграфу" розповів синоптик Ігор Кібальчич.

Так, починаючи з 26-27 листопада, ситуація змінюватиметься таким чином, що в Україні почнеться досить суттєве потепління. Холодний період поступово змінюватиметься на тепліший завдяки тому, що повітряні маси надходитимуть з південного заходу, тобто з території Балканського півострова, Туреччини та Чорного моря. Разом з цим у центральній Європі поглиблюватиметься барична улоговина, тобто холод з Норвезького моря, Гренландії поступово опускатиметься у бік Італії, Греції.

"Це все призводитиме до того, що активізується циклонічна діяльність. Циклони на кшталт південних утворюватимуться в районі Середземного моря та країн Балканського півострова і далі зміщуватимуться у північному та північно-східному напрямку, якраз через територію України", — пояснює синоптик.

Потепління з дощем

Таким чином, уже в суботу, 27 листопада, по всій Україні пройдуть опади у вигляді дощу, а ось снігу поки не очікується. Крім того, помітно потеплішає. Вночі не буде морозів, а вдень температура досягне +6-11 градусів, що вище за норму на 5-7 відміток.

Проходження південних циклонів очікується у неділю та понеділок, що спричинить дощі, місцями – рясні. 28 та 29 листопада поки що зберігатиметься тепла погода з денною температурою 6-11 градусів тепла, на півдні – місцями до +15.

Ця карта демонструє, яке аномальне тепло спостерігатиметься у східній Європі та Україні 29 листопада, тоді як відносно холодно буде у західній Європі та західній Африці.

Погода в Україні та Європі наприкінці листопада 2021
Карта температурних аномалій

Грози

Як розповів синоптик, за рахунок того, що в системі циклону циркулюватиме нестійка повітряна маса, опади у вигляді дощів на півдні, центрі та сході країни можуть супроводжуватися грозами. Найімовірніше виникнення гроз у понеділок вдень, 29 листопада, та вночі, 30 листопада, в Одеській, Миколаївській областях, а також у центральних та східних регіонах України.

Сильний вітер

Тоді як у вівторок, 30 листопада, у міру того, як циклон йтиме далі на північний схід, у його тил надходитиме холодніша повітряна маса зі Скандинавії. Це означає, що температура почне знижуватися. Разом з цим очікуються сильні пориви вітру. У вівторок по всій території України пориви сягатимуть 15-20 метрів за секунду, а на сході та півночі – місцями до 25. За словами синоптика, це досить небезпечні значення швидкості вітру.

Сніг

Синоптик повідомив, що опади поступово переходитимуть з дощу на сніг та мокрий сніг. Таким чином, в останній день листопада є можливість проходження снігу по всій території країни.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що українські Карпати вже засипало снігом. Ми зібрали відео та фото, які занурять вас у справжню зимову казку.