Ще один піар-проект Зеленського: російськомовний канал "Дом" може стати всеукраїнським

Читать на русском
Автор
560
Український державний телеканал "ДОМ" віщає російською мовою Новина оновлена 27 січня 2022, 12:47
Український державний телеканал "ДОМ" віщає російською мовою

Коли "ДомОм" стане всеукраїнським, то стоїть завдання "не помічати" будь-яких порушень щодо мови мовлення.

Вже у четвер, 27 січня, Верховна Рада може зробити державний телеканал "ДОМ" всеукраїнським. Таким чином, російськомовний канал зможе мовити на всю країну, незважаючи на квоти. Голосування за цей документ лобіюють представники влади, які з кінця минулого року всерйоз взялися за побудову власної медіа-імперії .

Докладніше — у матеріалі "Телеграфа".

"ДОм" заговорить українською?

Ще в середині грудня парламентський комітет з прав людини рекомендував прийняти у другому читанні та загалом проєкт змін до закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (4487) авторства народного депутата Дмитра Лубинця із групи "За майбутнє". Якщо депутати підтримають це рішення, то канал "ДОм", який веде мовлення на окуповані території, за фактом стане загальнонаціональним. Проблема полягає в тому, що канал російськомовний, а в Україні для телеканалів діють мовні квоти — не менше 75% контенту має бути українською мовою, інакше штраф від Нацради.

Сам автор поправки каже, що ніде у запропонованому законопроєкті не йдеться, що канал буде російськомовним.

"Жодного слова "російський" у нашому законопроєкті немає, — каже нардеп Дмитро Лубинець "Телеграфу". — Я вважаю, що ідея всеукраїнського каналу абсолютно правильна. Тому що на території багатьох регіонів, і це стосується не лише Донецької та Луганської областей, люди набагато легше отримують інформаційний продукт з боку РФ, Білорусі безкоштовно і без проблем. Ми з цим ніяк не боремося. Вісім років ми тільки й говоримо, що треба на це якось реагувати, адже РФ спочатку організувала проти нас інформаційну війну, а потім уже була військова агресія. Тому зараз ми пропонуємо перебивати їх інформаційно. Українською мовою? Так. Хоча канал "Дом" спочатку створювався для окупованих територій та програми там переважно російською мовою", – коментує парламентар.

При цьому, за словами Лубінця, щойно телеканал "Дом" стане всеукраїнським, то він має підпадати під квоти.

"З юридичного погляду, як тільки "Дом" почне створювати контент для всієї України, то він автоматично підпадатиме під квотування. Наші колеги вважають, що це треба окремо прописати. У нас є окрема Рада з телерадіомовлення і вони повинні на це реагувати. Є роз'яснення Конституційного суду, що всі телеканали, які мають статус всеукраїнських, мають підпадати під дію закону. Комусь просто не подобається, що хтось створює державні телеканали за державні гроші", – додає депутат.

На штрафи заплющать очі

"Телеграф" звернувся за коментарем до членів Національної ради з телерадіомовлення, щоб дізнатися, чи перевірятиме рада телеканал "Дом", проте на момент виходу тексту так і не отримав відповіді.

Хоча, за словами співрозмовників, наближених до Нацради, коли "Дом" стане всеукраїнським, то постає завдання "не помічати" якихось порушень на цьому телеканалі. Зазначимо, що голова Нацради Ольга Герасим’юк близька до президента Володимира Зеленського. Крім того, серед членів Нацради ще одна близька президентові людина — Тетяна Руденко, яка раніше працювала головою пресслужби студії "Квартал 95". Також Тетяна є сестрою народного депутата від "Слуги народу" Ольги Руденко.

Оплатить "свято" глядач

Про те, що незабаром очікується реформування каналу "Дом", як і каналу "Рада", наше видання писало неодноразово. Займається проєктом медіабудівництва заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, а також радник президента Юрій Костюк. Створенням контенту займається, зокрема, один із ідеологів серіалу "Слуга народу" Олексій Кирющенко. Канал "Дом" запустив уже кілька нових ток-шоу — наприклад, програму "Наосліп", яку веде політтехнолог Борис Тізенгаузен, який співпрацює з Офісом президента.

Крім того, "Дом" за 12 млн грн придбав програму, яку має вести телеведучий та екскандидат у мери Києва Андрій Пальчевський, який раніше часто виступав на каналах Медведчука.

Канал планує транслювати серіали та ток-шоу, а також максимально висвітлювати діяльність президента Зеленського та чинної влади. А ось програм для окупованих територій на каналі майже не лишилося.

Цікаво, що активне медіабудування стартувало після виходу у публічну площину конфлікту між Банковою та олігархом Рінатом Ахметовим. Як відомо, Офіс президента заборонив депутатам від партії "Слуга народу" ходити на канали Ахметова.

Варто звернути увагу, що коштів із державного бюджету на функціонування держканалів виділяється чимало: лише на початок 2022 року телеканали "Дом" та UATV отримали фінансування у розмірі 362 млн гривень.

За словами керівника "Детектор медіа" Наталії Лігачової, проблема навіть не в тому, чи "Дом" перейде на українську.

"Була резолюція 2005 року, де Україна взяла на себе зобов’язання зробити всі державні мовники громадськими. За фактом канал, який створено як державний, стає не іномовленням, а входить в універсальну програмну послугу і таким чином буде доступний у кожному телевізорі. А це суперечить всім демократичним нормам та законодавству України", — пояснює Лігачова "Телеграфу". — Не може пропагандистський канал вести мовлення на території своєї країни. Той же "Голос Америки" віщає за межами США. Фрази про те, що "Дом" – канал для переселенців – це просто відмазка. На наших очах створюють черговий розважальний канал, який піаритиме цю владу", — прокоментувала експерт.