Україна зробила важливий крок для продовження польотів над країною: що вирішили та звідки візьмуть гроші

Читать на русском
Автор
1870
Уряд пішов на радикальні заходи
Уряд пішов на радикальні заходи. Фото facebook.com/airportboryspil

Кабмін виділив 16,6 млрд, щоб не допустити зупинки авіасполучення.

Кабінет міністрів України зібрався на термінове засідання щодо інформації про те, що деякі європейські страхові компанії попередили авіаперевізників про зупинення страхових виплат у разі польотів їхніх літаків у небі України.

Як повідомив нардеп від фракції "Голосу" Ярослав Железняк, уряд вирішив виділити кошти для Міністерства інфраструктури, яке має гарантувати безпеку польотів в українському повітряному просторі.

У тексті оприлюдненого ним проєкту документа йдеться, що для цього буде створено спеціальний фонд, до якого надійде 16,6 мільярда гривень. Спочатку ці кошти призначалися обслуговування зовнішнього боргу.

Працюватиме зазначений фонд з 14 лютого і доти, доки зовнішньополітичні загрози будуть врегульовані.

Текст розпорядження Кабміну, оприлюднений Железняком
Текст розпорядження Кабміну, оприлюднений Железняком

UPD: прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками засідання підтвердив плани щодо виділення коштів.

Як повідомив в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрій Арістов (фракція "Слуга народу"), о 22:00 неділі також відбулося позачергове засідання комітету, на якому було розглянуто звернення Міністерства фінансів України щодо погодження перерозподілу відповідних видатків державного бюджету.

За його словами, Мінфін дав роз'яснення, згідно з якими розрахунок обсягу видатків здійснено виходячи з орієнтовної вартості одного повітряного судна 25-26 млн доларів США та кількості повітряних суден для виконання польотів — 23 одиниці.

"За результатами голосування Комітет прийняв рішення про погодження зменшення видатків споживання за бюджетною програмою "Обслуговування державного боргу" на 16 мільярдів 632,9 мільйонів гривень та збільшення на цю суму видатків за бюджетною програмою "Резервний фонд" згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів від 13 лютого 2022 року №145-р", — розповів Арістов.

Він також повідомив про друге рішення комітету: він рекомендував Кабміну доручити Мінінфраструктури щомісячно (до врегулювання ситуації, пов’язаної із зовнішньополітичними загрозами) інформувати Верховну Раду щодо використання коштів за відповідними напрямами.

"А також доручити Міністерству фінансів у місячний строк поінформувати Верховну Раду щодо достатності обсягу видатків державного бюджету на обслуговування державного боргу, зменшених згідно з зазначеним розпорядженням Уряду. Нам важливо здійснювати своєчасні і в повному обсязі платежів за борговими зобов’язаннями, та в разі необхідності вжити заходів для врегулювання такого питання та внесення відповідних пропозицій", — розказав депутат.

Як повідомлялося раніше, 13 лютого пішли чутки про те, що наша країна призупинить авіасполучення через те, що на тлі ризиків початку військового вторгнення Росії авіакомпанії почали скасовувати рейси до нашої країни.

Пізніше у Мінінфраструктури відповіли, що інформація про закриття повітряного простору Україною не відповідає дійсності.

Держпідприємство "Украерорух" пізніше додало, що наразі для цивільної авіації діють заборони на польоти над окупованими територіями Криму та ОРДЛО, решта країни ж залишається відкритою та доступною для планування рейсів.