Росія створила новий фейк: користувачі соцмереж висміяли статтю про Україну

Читать на русском
Автор
3127
Нашивка украинского националиста-еврея
Нашивка украинского националиста-еврея. Фото bbc.com

Россияне пытались обставить все так, будто украинцы напали на евреев и ограбили их

Російська пропаганда не зупинилася на фейку про те, що Україна нібито зірвала гуманітарний коридор в Мариуполі: тепер українців звинувачують у нападі на євреїв. Про публікацію у The Jewish Voice розповів у Telegram член наглядової ради "Української залізниці" Сергій Лещенко. Користувачі лише посміялися над таким посилом статті.

У статті американського видання йдеться про те, що євреї спішно покидали свої житла не через атаку РФ по мирних українських містах, а через те, що "українці розграбували їхнє майно і фізично напали на них".

На тлі таких подій, які нібито мали місце в країні, автор статті вважав недоречними посилання на Голокост у закликах українського президента підтримати Україну у війні з Росією.

Користувачі соцмереж висловили сумнів у тому, що автори такої пропагандистської тези тверезі і не вживають наркотиків.

Пользователи соцсетей посмеялись над российским фейком
Twitter @elated_mind

Вони також додавали фотографії, які свідчать про те, що євреїв в Україні не лише не утискають, а й навпаки, радо беруть захищати свої лави.

"Російська пропаганда: євреїв в Україні переслідують.

Тим часом в Україні:.."

Пользователи соцсетей посмеялись над российским фейком
Twitter @din_dao

Одна з користувачів Twitter навела, мабуть, головний аргумент, який спростовує наявність антисемітизму в Україні: президент Володимир Зеленський і сам є євреєм.

Пользователи соцсетей посмеялись над российским фейком
Twitter @futuro1996

А деяким українцям було не до жартів: вони прагнули помсти.

Пользователи соцсетей посмеялись над российским фейком
Facebook Igor Krutish

Сергій Лещенко пише, що рабин Шломо Вільгельм уже спростував звинувачення із пропагандистської статті, назвавши їх "нахабною брехнею". Він підкреслив, що жодних причин для того, щоб залишити нашу країну, за винятком російських ракет і сирен, у нього бути не могло.

На думку рабина, такі звинувачення завдають шкоди всій єврейській громаді Житомира та українським євреям загалом. Втім, сам автор повідомлення про фейк Сергій Лещенко називає успіх цього ЗМІ "незначним".

Цей фейк поповнює скарбничку шедеврів російської пропаганди. Серед інших – інформація про те, що українські військові нібито використовують іноземців наче щит, а також про те, що 302 зенітний полк під Харьковом дезертував, а ще — про те, що вночі сдід вимикати всі електроприлади через нібито подключення до європейських енергомереж.