Курс готівкового долара зростає: що чекає на економіку України до кінця року

Читати російською
Автор

Через війну порушується логістика постачання і Україна втрачає гроші на експорті

Український Нацбанк зафіксував вартість долара 24 лютого, у день вторгнення Росії в Україну, на рівні 29,25 грн за USD. При цьому на готівковому ринку долар зростає, як і євро щодо гривні.

Як вважає аналітик Roboforex Андрій Гойлов, зростання долара зумовлене не лише тим, що його стали активно купувати, переводячи заощадження в іноземну валюту, а й тим, що її надходить обмежена кількість.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

На чорному ринку на п’ятницю курс долара складав близько 32 грн за USD. До неділі він залишився тим самим. Зростання ціни на долар також посилюється через "приховане" збільшення кількості гривні в обігу.

Курс валют в Україні

Економічні наслідки

Емісія нацвалюти у довгостроковій перспективі через півроку (восени) призведе до прискорення інфляції. Це не може не вплинути на економіку. Перший заступник міністра Денис Кудін зазначив, що загальне падіння може досягти 40% ВВП. Попри часткове відновлення експорту, зокрема зернових, загальна його кількість скоротиться через проблеми з логістикою. Це вплине на зростання інфляції в Україні.

Що з курсом євро та злотого

Багато українців виїхали в евакуацію до Польщі і могли зіткнутися з тим, що обміняти готівкову гривню на злотих проблемно. Повідомляється, що курс може сягати 22 грн за злотий. Український Нацбанк домовився про обмін за вигіднішим курсом у готівці до 10 тис грн в частині відділень PKO Bank Polski.

Курс євро від Нацбанку напередодні вихідних знизився, але чи триватиме це падіння невідомо.

Нагадаємо, з валютних рахунків в Україні можна зняти:

  • у гривні — до 100 тисяч грн на день
  • у валюті — в еквіваленті без комісії

Раніше "Телеграф" писав, що на курс долара після війни вплине стан економіки, в якому буде Україна.