Правила виїзду українців закордон змінили: які документи тепер потрібні

Читать на русском
Автор
12952
Тепер для виїзду закордон запровадили нові правила
Тепер для виїзду закордон запровадили нові правила. Фото ukraina.ru

Українцям розповіли як перетнути кордон за новими правилами

В умовах російської агресії, що триває щодо України, багато українців прийшли в рух — чоловіки повертаються в країну, жінки і діти виїжджають закордон. Останнім часом намітилася тенденція повернення біженців назад в Україну, але бажаючих залишити країну теж чимало.

Які потрібні документи

З перших днів війни європейські країни відкрили свої кордони та пропускали туди українців навіть із простроченими документами чи внутрішніми паспортами. Днями ж у порядок перетину кордону було внесено зміни, які ускладнили виїзд закордон для неповнолітніх та осіб із простроченими документами.

Новий порядок виїзду визначається Постановою Кабміну №170 та визначає порядок продовження прострочених документів, а також внесення даних щодо неповнолітніх.

Як продовжити закордонний паспорт

Для продовження простроченого закордонного паспорта необхідно звернутися з відповідною заявою до будь-якого територіального відділу Міграційної служби України. За наявності необхідних документів – закордонного паспорта та заяви, закордонний паспорт буде продовжено у той же день та абсолютно безкоштовно.

Для внесення даних про неповнолітнього до паспорта законного представника потрібні такі документи:

  • паспорт для виїзду за кордон;
  • заяву про внесення до паспорта для виїзду за кордон інформації про дитину;
  • свідоцтво про народження чи документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави. У разі відсутності свідоцтва про народження законний представник може подати витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження;
  • дві фотографії дитини розміром 3,5 х 4,5 сантиметра,
  • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника.

Ця інформація вноситься до закордонного паспорта законного представника дитини також безкоштовно і в день звернення.

Водночас, українці, які виїжджають із зони бойових дій, можуть їхати закордон і за внутрішнім паспортом.

З початку війни багато країн Європи полегшили правила в’їзду для українських біженців, а також запропонували безкоштовну допомогу та допомогу для тих, хто в’їжджає.