Привезти авто з-за кордону під час війни: як це зробити чоловікам призовного віку

Читать на русском
Автор
1260
Як ввезти автівку до України під час воєнного стану
Як ввезти автівку до України під час воєнного стану. Фото Фокус

Імпортні авто наразі значно дешевші

В Україні уряд прийняв рішення щодо спрощення ввезення автомобілів з країн Європейського Союзу. Українців звільнили від сплати ПДВ, акцизу та ввізного мита при розмитненні автівок. Проте в умовах воєнного стану, який триває в нашій державі з 24 лютого, відповідний дозвіл потягнув за собою низку проблем для тих, хто займається перевезенням гуманітарних вантажів, адже черги на кордонах просто космічні. Поки рішення щодо скасування "нульового розмитнення" в Україні не прийняли, "Телеграф" вирішив детальніше пояснити, як чоловікам призовного віку (від 18 до 60 років) привезти автомобіль з-за кордону.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Кому не дозволяється перетинати кордон?

Текст Закону України "Про правовий режим воєнного стану" стверджує, що у виїзді до інших країн на період воєнного стану відмовлено таким категоріям українців, як:

  • чоловіки віком від 18 до 60 років, котрі можуть бути призвані до лав Збройних Сил України;
  • жінки, котрі входять до переліку військовозобов'язаних (але не ті, котрі не підлягають призову на військову службу під час мобілізації — ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Як виїжджають по авто чоловіки, яким заборонено залишати країну?

У цей нелегкий час експерти радять їхати за кордон за автомобілем або використовувати для цього посередників лише у випадку крайньої необхідності, — пише "epravda"

Як ми зазначили раніше, під час воєнного стану виїзд за межі країни чоловікам призовного віку заборонено, проте є винятки:

  • чоловіки, які мають відстрочку від призову,
  • зняті з військового обліку через непридатність,
  • батьки трьох і більше дітей віком до 18 років.

Якщо через вищезгадані обмеження виїхати особисто за кордон українець чоловічої статі змоги не має, а довірити виїзд іншій довіреній особі він не може, то для того, щоб привезти автівку з іншої країни, уряд дозволяє залучити посередника.

Працюючі пункти, де українці можуть розмитнити авто для власних потреб

Через великий потік транспорту з країн ЄС уряд прийняв рішення обмежити кількість пунктів для розмитнення автомобілів для власних потреб.

Так, з 25 квітня українці мають зробити це лише на шести митних пунктах, а саме:

  • на польському кордоні – "Угринів", "Грушів", "Смільниця", "Устилуг".
  • на словацькому кордоні – "М. Березний".
  • на угорському кордоні – "Давінкове", "Косіно".

Раніше "Телеграф" детально пояснював, яким чином українці можуть самостійно розмитнити та задекларувати автомобіль, привезений з-за кордону.