Названо три категорії біженців, які навряд чи повернуться до України

Читать на русском
Автор
21947
Мільйони українців виїхали через війну за кордон
Мільйони українців виїхали через війну за кордон. Фото t.me/zalizni_zminy

Демограф зазначає, що наразі більшість біженців з України планують повертатися

Є декілька категорій українців, які вимушено виїхали за кордон через війну в Україні та найймовірніше не повернуться назад: серед них соціально вразливі особи, а також працевлаштовані. Детальніше розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи, доктор економічних наук, професор Елла Лібанова в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу".

За словами демографа, більшість біженців з України заявляють про намір повернуться в рідні міста після Перемоги. Та наскільки це реалізується в реальності – поки що питання.

Актуальні та свіжі новини дня – підпишись на наш Telegram

"На величезній хвилі патріотизму люди, навіть самі собі, не можуть чесно зізнатися в тому, що можуть не повернутися до України, — зазначає Лібанова. — Вони відповідають щиро, але наскільки це відповідає дійсності – це вже питання".

Вона додає, що з часом плани про повернення можуть змінитися.

"Якщо гаряча фаза війни буде тягтися достатньо довго, то люди адаптуються за кордоном, знайдуть собі роботу, діти підуть до дитячих садочків і шкіл з вересня… Тож питання повернення в такому разі буде проблематичним", — вважає Лібанова.

Демограф виокремлює 3 категорії біженців з України, які можуть не повернуться до рідних будинків:

  1. Ті, хто є найбільш запитувані на ринках праці тих країн, куди переїхали. В тому числі фахівці достатньо високого рівня кваліфікації й освіти.
  2. Люди, які погоджуються на ті робочі місця, які з різних причин не займає місцеве населення. І йдеться не тільки про роботу низької кваліфікації.
  3. Ті, хто претендує на високий соціальний захист: багатодітні родини, особи з інвалідністю, люди старшого віку тощо. Вони за кордоном можуть отримати більший соціальний захист, чим в Україні.

Крім того, підкреслює Лібанова, неабияку роль у питанні повернення українців буде відігравати проблема з житлом. Адже у багатьох наших співвітчизників зруйновано будинки.

Оцінити кількість біженців, які можуть повернутися після Перемоги, наразі, за словами демографа, дуже складно.

Нагадаємо, повідомити про те, що ваш дім чи квартиру зруйновано, можна в додатку "Дія". Заявку на відшкодування може подати кожен українець, в якого пошкоджено чи зруйноване майно.

Як повідомляв "Телеграф", рф завдала інфраструктурних збитків Україні на суму майже 90 млрд доларів. За даними Мінінфраструктури, найбільше постраждали дорожня інфраструктура та залізничні перевезення.