"Зусиль недостатньо": дружина командира "Азова" розповіла про складність у справі захисників Маріуполя

Читать на русском
Автор
8997
Азовсталь
Азовсталь

Міжнародні організації прикладають недостатньо зусиль для контролю за умовами утримання полонених бійців із "Азовсталі"

Рідні полонених захисників "Азовсталі" намагаються більше спілкуватися з міжнародними організаціями, щоб ті приділили більше уваги умовам утримання українських захисників та їхнього обміну, бо нині їх зусиль недостатньо.

Як розповіла дружина командира маріупольського полку "Азов" Дениса Прокопенка Катерина в інтерв’ю Українській правді, вона разом із колективом намагається частіше спілкуватися з представниками Червоного хреста та іншими організаціями.

"Ми знаємо, що саме СІЗО переповнене і, звичайно, деяких ресурсів, можливо, не вистачає. Знову ж таки, їжа, вода – все потребує поліпшення", — сказала вона.

За її словами, дружини полонених бійців намагаються якнайшвидше розв'язати ці питання і хочуть, щоб МКЧХ залучив більше своїх зв’язків та ресурсів.

Прокопенко зазначає, що з боку України питанням визволення займається ГУР Міноборони, проте більше інформації у неї немає, оскільки місцями вона засекречена.

Проте до процесу також залучено третю сторону у вигляді міжнародних організацій, які стежать за дотриманням Женевської конвенції.

"І ми зараз хочемо, щоб ця третя сторона докладала більших зусиль. Тому що зараз ми бачимо, що недостатньо цих зусиль", — сказала Прокопенко.

Вона також заявила, що у непідконтрольній Оленівці (Донецька область), де утримують полонених захисників, нині можуть перебувати лише представники росіян, які у своїх фото- та відеозвітах не показують реальних умов утримання, а також що міжнародні організації не пояснюють, чому не можуть там перебувати.

Як повідомлялося раніше, із заводу "Азовсталь" у Маріуполі сотні українських військовослужбовців вивезли на непідконтрольну територію України. За повідомленням влади, надалі ці бійці буде повернено в рамках обміну полоненими. Водночас ватажок квазіреспубліки "днр" деніс пушилін заявляє, що на українських воїнів з "Азовсталі" чекає "трибунал".