Життя в окупації. Мелітополь: дешева черешня, "золотий" зв’язок та дивні вимоги на блокпостах

Читать на русском
Автор
15901
Мелітополь вважається черешневою столицею України
Мелітополь вважається черешневою столицею України. Фото ukrinform.ru

Вирощувати та продавати свіжі фрукти та овочі — важлива частина бізнес-структури регіону

В окупованому Мелітополі продають дешево не лише овочі, а й фрукти. Це пов’язано з тим, що вивезти товар фермери можуть тільки у бік Криму, але це пов’язано з низкою ризиків і труднощів. Тож знамениту мелітопольську черешню за місцем продають за рекордно низьку вартість.

За даними РІА "Мелітополь", за ягоду просять від 20 до 40 грн, тоді як в решті України ціна перевищує 100 грн. Пов’язано це насамперед із неможливістю вивезти врожай на продаж.

Свіжі факти та аналітика – достовірно про ситуацію в Україні

Про те, що росія на окупованих територіях не дає фермерам працювати, повідомлялося вже не раз — процвітає мародерство сільгосптехніки і вивіз продуктів у рф.

Ціна на черешню в Мелітополі
Ціна на черешню в Мелітополі

Мелітополь знаходиться у Запорізькій області, коли фермери намагаються вивезти продукт — на блокпостах російські окупанти воліють відбирати й викидати, а не дати людям заробити.

Зазначимо, що згідно з джерелами "Телеграфа" у Криму — українські товари туди доходять, щоправда, везуть їх організовано фурами. Здебільшого з прилеглої Херсонщини. Огірки впали в ціні втричі в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року — за кіло просять 50 рублів. Це обурює місцевих торговців, витрати яких на вирощування овочів такі демпінгові ціни не покривають.

Особливе замовлення для російського солдата

Для тих, кому блокпости подолати все ж таки вдається, зокрема волонтерів, є інша небезпека. Окупанти використовують українців як посильних на безпечнішу територію, щоб вони купили потрібні їм товари. Один із пересікаючих блокпости розповів, що окупанти у Василівці просили привезти добрих пельменів та презервативи. Гроші дали, але відмовитись не можна — вимагають здачу, а пельмені довести замороженими. Солдат описує як брудних, смердючих та голодних, зазначаючи, що це набрані окупантами колаборанти з Донеччини.

Місто поза зоною дії мережі

У Мелітополі вже майже тиждень немає зв’язку українських операторів. Зв’язок глушать, змушуючи купувати російські сім-карти, які прив’язуються до паспортних даних. При цьому вартість дзвінків — непомірна. Після покупки залишається на рахунку близько 100 рублів — одна хвилина розмови з неокупованими територіями коштує 20. Додзвонитися можна через вайбер, але зв’язок не стабільний і постійно роз’єднує.

Раніше "Телеграф" писав, як живе в окупації Бердянськ, де росіяни мародерствують і що відбувається в Херсоні, де свята від окупантів відбуваються з привезеними дітьми.