В Україні скасували нові платіжки за опалення: як тепер стягуватимуть плату

Читать на русском
Автор
43511
За газ українці платитимуть по-старому
За газ українці платитимуть по-старому. Фото Слово і діло

Рада ухвалила рішення про платіжки та облік газу

У п’ятницю, 8 липня, Верховна Рада ухвалила рішення перенести з 1 травня 2022 року на 1 травня після дати припинення військового стану в Україні застосування нового порядку обліку та розрахунків за природний газ.

З 1 травня в Україні мали діяти правила обліку природного газу, прийняті в ЄС. Про це повідомляє на своєму Телеграм-каналі народний депутат України Олексій Гончаренко.

Прийнятий ще в листопаді 2021 року законопроект №2553 змінював систему обліку природного газу – тепер замість звичних кубометрів його облік мав вестися в кіловат-годинах енергії — і набув чинності 1 травня.

Для перерахунку кубометрів природного газу в кіловат-годин енергії ще в 2017 році було розроблено спеціальну формулу, в ході якої кількість кубів множиться на середньозважене значення вищої температури згоряння. Останнє, у свою чергу, вираховується за ще складнішою формулою.

Щоправда, за словами експертів, все це ніяк не мало торкнутися споживачів – вартість газу мала залишитися незмінною, 7,96 грн за кубометр. При цьому, за словами голови правління у Спілці споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, на практиці виконувати цю вимогу Україна не могла.

Очевидно, тому в результаті нардепи вирішили відстрочити ухвалений ним раніше закон до кращих часів. У результаті як і раніше, облік природного газу для українців буде вестися в кубометрах.

Раніше нардепи ухвалили рішення вести мораторій на зростання комунальних послуг на весь час бойових дій та на півроку після їх закінчення.