Саудівська Аравія може допомогти з експортом українського зерна: що сказали на переговорах із США

Читать на русском
Автор
Підписання договору
Підписання договору. Фото spa.gov.sa

Сторони домовилися про тісне співробітництво

Президент США Джо Байден відвідав з офіційним візитом Саудівську Аравію. Сторони обговорили низку питань безпеки та перспектив співробітництва та визначили свої пріоритети у спеціальному спільному Джиддахському комюніке. Не обійшлося у діалозі і без України.

За інформацією Білого Дому, сторони підтвердили намір розвивати співпрацю. Зокрема, продовжили термін дії віз для бізнесу та туризму до 10 років для встановлення більш тісних зв’язків.

Саудівське прес-агенство підкреслює, що укладено було 18 угод у галузі інвестицій, енергетики, технологій, космосу, охорони здоров’я. Частина з них – співпраця з великими приватними американськими компаніями туристичної, енергетичної, промислової та освітньої галузей. Саудівська Аравія, зокрема, зможе спільно зі США проводити дослідження Місяця та Марса, підвищити кваліфікацію 100 тисяч фахівців у галузі цифрових технологій.

Що говорили про Україну

Українське питання порушувалося в контексті двох обговорень — про енергетичну безпеку та продовольство. Перше стосувалося нафтового ринку — Саудівська Аравія підтвердила бажання підтримувати баланс світових нафтових ринків, що є актуальним у світлі накладених на росію санкцій. Сторони наголосили на важливості співпраці на тлі кризи в нашій країні.

Не лише криза в енергетиці, а й у продовольстві цікавила лідерів держав — вони підтвердили прихильність надати допомогу жителям України, зокрема "забезпеченню безперешкодного експорту зерна та пшениці для пом’якшення наслідків глобальної продовольчої кризи, яка загрожує гостро торкнутися низки близькосхідних та африканських держав".

Не забули й Іранську тему, наголосивши на необхідності стримувати втручання Ірану у внутрішні справи інших країн та підтримку тероризму. Нагадаємо, що американська розвідка дізналася, що Іран збирається поставити до росії сотні безпілотників для війни в Україні і вже у липні проведе навчання російських солдатів. Про обговорення теми постачання озброєння для України, про яку багато хто говорив напередодні візиту Байдена на Близький Схід, офіційно не повідомлялося.