В Україні розширяють перелік осіб, що не підлягають мобілізації: що зміниться

Читать на русском
Автор
10012
Люди, які втратили близьких родичів, звільняються від необхідності йти на фронт
Люди, які втратили близьких родичів, звільняються від необхідності йти на фронт. Фото zmi.ck.ua

Одна категорія українців не підлягатиме мобілізації, друга отримає відстрочку

Разом із воєнним станом в Україні триває і не припиняється загальна мобілізація. Як пояснюють експерти, потреба у свіжих силах на фронті є постійно. Разом з тим, Верховна Рада України запустила процес розширення списку осіб, які не підлягають призову на фронт.

Депутати підтримали у першому читанні відповідний законопроект – за це проголосувало 298 парламентарів. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив нардеп Ярослав Железняк.

У пояснювальній записці йдеться, що після прийняття закону в цілому, від призову на фронт будуть звільнені ті громадяни, близькі родичі яких загинули або пропали безвісти під час бойових дій в Донецькій і Луганській областях. Так само не підлягатимуть мобілізації рідні тих, хто загинув чи зник під час бойових дій після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Під близькими родичами маються на увазі чоловіки та дружини, діти, батьки, дідусі та бабусі, а також брати і сестри (повнорідні та неповнорідні) загиблих і зниклих без вісті.

Друге читання законопроекту готуватимуть за скороченою процедурою. На внесення правок у депутатів є 7 днів.

Окрім того, Рада проголосувала за надання відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників незалежно від наявності у них вченого звання чи вченого ступеня.

Як повідомляв "Телеграф", українці можуть отримати відстрочку від мобілізації, якщо будуть заброньовані своїм роботодавцем. Втім, існує цілий перелік правил, за якими надається така бронь.