Освіта в окупації: студентам з окупованих територій зробили послаблення

Читать на русском
Автор
Студентам з окупований територій компенсували заборгованість за навчання
Студентам з окупований територій компенсували заборгованість за навчання

Уряд виділив кошти з резервного фонду держбюджету

У Міністерстві освіти та науки уже пояснили, як відбуватиметься навчання у закладах вищої освіти у майбутньому році. Але невирішеним залишалось питання оплати за другий семестр року, що минув, студентами з тимчасово окупованих територій.

Як повідомив голова міністерства Сергій Шкарлет, про це йшлося під час нещодавньої зустрічі студентів з президентом Володимиром Зеленським. Молодь поскаржилась, що ті з них, хто зареєстровані на територіях, де ведуться бойові дії, а також ті, хто перебуває чи перебував під тимчасовою окупацією, не змогли вчасно оплатити навчальні послуги і отримали заборгованість. Таких студентів виявилось понад 13 тисяч.

Голова держави розпорядився вирішити це питання на рівні уряду, і зрештою кошти для студентів виділили з резервного фонду держбюджету. У 2022 році на компенсацію витрат вищих навчальних закладів витратять 86 млн 814,4 тис. гривень.

За словами Шкарлета, якби ці кошти не виділили, почались би проблеми із виплатами зарплат викладачам та іншим працівникам ЗВО, оплатою комунальних послуг, тощо. Тепер цю проблему усунуто.

Як повідомляв "Телеграф", українські студенти мають право на відстрочку від мобілізації на військову службу. Юристи пояснили, хто саме.