Два українських екс-міністри підозрюються в держзраді за "Харківські угоди"

Читать на русском
Автор
7185
Два українських екс-міністри підозрюються в держзраді за "Харківські угоди"

Підлеглі миколи азарова посприяли підписанню документів, які потім привели до анексії Криму

В Україні триває сумнозвісний "парад зрадників". Державне бюро розслідувань України оголосило підозру у державній зраді двом колишнім міністрам часів президентства Віктора Януковича. Їх звинувачують у підготовці Харківських угод, які продовжували строк перебування Чорноморського флоту росії в Криму. За даними "РБК-Україна", йдеться про ексміністра закордонних справ Костянтина Грищенка та колишнього голову Мінюсту Олександра Лавриновича.

Як повідомляє ДБР, вони своїми діями із підготовки, підписання та імплементації Харківських угод сприяли окупації Криму навесні 2014 року. Умови, викладені у документі, були нав’язані Україні тодішнім президентом росії дмитром медведєвим голові українського уряду миколі азарову. Згідно з ними, кінцевий строк базування чф рф у Севастополі продовжувався з 2017 до 2042 року, а Україна за це отримувала знижку на російський газ. І Грищенко з Лавриновичем ніяк не перешкодили цьому, натомість свідомо брали активну участь у роботі над відповідними паперами. Окрім того, у ДБР вказують, що угода не пройшла правової експертизи, якої вимагає ч. 3 ст. 4 Закону України "Про міжнародні договори України", що теж є серйозним порушенням.

Підозру Грищенку та Лавриновичу було оголошено заочно, оскільки, за даними слідчих, колишні міністри зараз перебувають за кордоном. Строку давності державна зрада як злочин не має, наполягли у Бюро. "Ексміністри підозрюються у вчиненні державної зради – дій в інтересах рф на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України", — йдеться у повідомленні пресслужби ДБР.

Як повідомляв "Телеграф", раніше правоохоронці затримали колишнього голову управління СБУ в Автономній республіці Крим Олега Кулініча. Одна зі статтей, за якими його звинувачують – це державна зрада. Кулініча підозрюють у співпраці з росіянами.