Зустріч Зеленського та Ердогана: названо три ключові результати

Читать на русском
Автор
833
Зустріч між очільниками Туреччини, України та ООН відбулася 18 серпня
Зустріч між очільниками Туреччини, України та ООН відбулася 18 серпня. Фото president.gov.ua

Для України ця зустріч була результативною

Напередодні президент України Володимир Зеленський у Львові зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та генсеком ООН Антоніу Гуттерішем. Окремо з кожним представником міжнародної спільноти глава нашої держави говорив про удосконалення зернової ініціативи, російський ядерний шантаж, а також порушував теми оборонної сфери.

Підсумки зустрічі та її результати у коментарі "Телеграфу" підсумував ексдипломат, політичний експерт Вадим Трюхан.

За його словами, у Львові 18 серпня фактично був створений новий формат переговорів — Україна-ООН-Туреччина. На думку експерта, він виявився досить ефективним і мав одразу три ключові результати:

  • Ердоган фактично став комунікатором між Україною та росією

За словами Трюхана, Ердоган у Львові жодних ультиматумів від путіна не передавав, але повідомив про готовність російської влади сісти за стіл переговорів і потім навіть публічно прозвітував про це перед кривавим диктатором. А Зеленський своєю чергою, доніс до Ердогана, що росія спершу має вивести війська з України, а потім переговори стануть можливими.

"Ердогану тепер доведеться виконати непросту дипломатичну місію ще раз, а можливо і не раз, злітавши у рф, щоб переконати путіна почати відповзати з України. Для того, щоб президент Зеленський погодився зустрітися з путіним під час листопадового саміту G20 в Індонезії, росіяни мають продемонструвати практичні результати, які свідчать про їхню готовність закінчувати війну, а не бла-бла-бла", — зазначив Вадим Трюхан.

  • Питання щодо обміну полоненими зрушить з місця

За словами колишнього дипломата, генсек ООН Антоніу Гуттеріш вже повідомив про створення спеціальної місії для розслідування того, що сталося в Оленівці.

"Для України, на відміну від нацистської росії, кожне життя – на вагу золота. Отже, рашистам доведеться йти нам і цивілізованому світу на зустріч, у тому числі приймати Місію ООН щодо встановлення того, що насправді сталося у колонії в Оленівці, де загинули та отримали травми понад сто українських військовополонених", — зазначив експерт.

  • Зернова ініціатива

Зернові домовленості між Україною, ООН та Туреччиною стали першою темою, за якою вдалося спрацювати та закріпити успіх, хоча Гуттеріш та Ердоган летіли до Львова у першу чергу для вирішення інших питань.

Раніше "Телеграф" повідомляв, про що повідомив Володимир Зеленський за підсумками переговорів з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом у Львові.