Запорізька АЕС та росія: стало відомо, про що Зеленський говорив із генсеком ООН

Читать на русском
Автор
4273
Генсек ООН для зустрічі з президентом України прибув у Львів
Генсек ООН для зустрічі з президентом України прибув у Львів. Фото president.gov.ua

Не оминули увагою й тему звільнення з полону українських військових та медиків

У Львові у четвер, 18 серпня, президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральний секретарем ООН Антоніу Гутеррішем для обговорення питань, які турбують як нашу країну, так і міжнародну спільноту. Зокрема, тему обстрілів з боку російських окупантів Запорізької АЕС. Про це глава держави повідомив у власному Telegram-каналі.

За словами Зеленського, йому вдалося домовитися з генсеком ООН щодо продовження координації в реалізації зернової ініціативи та обговорити напрямки її розвитку. Не оминули увагою тему примусової депортації українців з тимчасово окупованих міст у росію, а також звільнення з полону військовослужбовців та медиків.

Окремо генсек ООН та президент України говорили про обстріли Запорізької АЕС, які систематично здійснюють російські військові.

"Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ", — наголосив Володимир Зеленський.

Також на сайті президента повідомляється, що Зеленський та Гутерріш погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Місія "має бути здійснена легальним способом через вільну від окупантів територію", — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, раніше сьогодні, 18 серпня росія відповіла на заклик світового співтовариства вивести війська з зони Запорізької АЕС. Пропозиція про демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС неприйнятна, це "зробить станцію вразливішою", заявили в мзс росії.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що постійні обстріли Запорізької АЕС з боку російських окупантів, а також той факт, що вони почали стягувати на атомний об'єкт вибухівку, призвели до того, що ситуація на станції повністю вийшла з-під контролю. МАГАТЕ буквально благає допустити туди перевірку, зазначивши, що росіяни порушили всі принципи ядерної безпеки. Тим часом командування ворожої армії виступило з новими погрозами щодо роботи Запорізької АЕС.