Офіційно: колишнього голову СБУ Харківщини затримали

Читать на русском
Автор
5398
Роман Дудін
Роман Дудін

Повідомляється, що затримання відбулося в одній із західних областей

Колишнього голову Управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна, якого звільнили з посади у травні, затримали та оголосили підозру у держзраді.

Про це в понеділок, 12 вересня, поінформували в Офісі Генерального прокурора України.

За даними слідства, 24 лютого 2022 року підозрюваний з власної ініціативи почав працювати на шкоду обороноздатності та держбезпеці України. Він не забезпечив виконання функцій та завдань, покладених на УСБУ в області та вчинив багатоетапні дії, спрямовані на усунення голови Харківської ОВА від виконання обов’язків.

Крім того, перебуваючи у підпорядкуванні командувача угрупуванням військ "Харків", він самовільно залишив місце служби та незаконно перебував за межами Харківської області. Підозрюваний відсторонився від виконання бойових розпоряджень командувача та не організував контррозвідувальну та контрдиверсійну діяльність УСБУ у Харківській області. Він також не забезпечив участі підрозділу в обороні Харкова у складі сил угруповання військ "Харків".

Так, Дудіну повідомили про підозру в держзраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану.

Як повідомляє "Суспільне", журналісти намагалися запитати коментар у Держбюро розслідувань і у самого Дудіна, проте це їм не вдалося.

Нагадаємо, Дудін був призначений на цю посаду в березні 2020 року, а 29 травня президент України Володимир Зеленський звільнив його з посади.

"Звільнив голову СБУ (Харківської, ред.) області. За те, що він не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто", — аргументував своє рішення президент.

Після цього Дудін повідомив, що "справжньою" причиною звільнення вважає "інтриги голови адміністрації області Олега Синєгубова". Після цього він публікував пости та відео з критикою голови ОВА, мера міста та інших чиновників.