Зеленський на саміті G7 озвучив "формулу миру": головні заяви президента України

Читать на русском
Автор
10093
Президент наголосив на необхідності повного відновлення територіальної цілісності України
Президент наголосив на необхідності повного відновлення територіальної цілісності України. Фото telegraf.com.ua

Глава держави зазначив, що світ має усвідомити той факт, що з Путіним немає про що говорити

У вівторок, 11 жовтня, президент України Володимир Зеленський виступив по відеозв'язку на саміті "Великої сімки", зробивши кілька важливих заяв. Зокрема, стосовно переговорів з російською владою, звинувачень з боку Білорусі, злочинних дій країни-агресора, а також запропонував шляхи досягнення миру.

"Телеграф" зібрав найважливіші заяви глави української держави.

"Формула миру"

"У нас є "формула миру". І зараз, реагуючи на російський терор, на псевдореферендуми і спробу анексії нашої території ми можемо застосувати "формулу миру" так, щоб у держави-терориста не залишилось жодного шансу", — заявив Зеленський.

За словами президента України, ця формула включає:

  • "Повітряний щит" для України — мова про достатню кількість систем ППО, який зможе захистити українські міста від ракетних ударів — ключового елементу російського терору;
  • Повне відновлення територіальної цілісності України та покарання РФ за агресію. Від останнього, на думку Зеленського, залежатиме сталість міжнародного правопорядку.
  • Жорстка цінова стеля для експорту російських нафти й газу – нуль прибутку для держави-терориста.

"Саме такі кроки можуть наблизити мир – вони спонукають державу-терориста задуматись про мир, про невигідність війни", — наголосив Зеленський.

Переговори з Путіним

Зеленський закликав визнати, що з російським президентом немає про що говорити й сподіватись, що він буде виконувати якісь домовленості.

"Треба визнати й очевидний факт: із цим керівником росії, який не має майбутнього, не може бути і діалогу. Він сам відкинув діалог. Попри всі наші намагання домовитись про мир протягом років! Він говорить ультиматумами, терор це і є його ставлення до світу, до інших людей. Після російських ударів, усіх вбивств, усіх знущань з мирних людей і міжнародного права, ваші ж суспільства вас не зрозуміють, якщо не обірвати будь-які перспективи цього керівника терору. Ми усі в світі маємо усвідомити: розмови можуть бути або з іншим керівником Росії – який визнаватиме Статут ООН, базові принципи людяності, територіальну цілісність України, – або в іншій конфігурації, щоб ключовий терорист не мав можливості завдяки терору впливати на ключові рішення. Зараз одна людина блокує мир – і ця людина в Москві", — заявив президент України.

Миротворча місія на кордоні України та Білорусі

"Росія намагається прямо втягнути Білорусь у цю війну, розігруючи провокацію про те, що ми (Україна — ред.) готуємо удар. Опосередковано — вона вже втягнула їх. А прагне — втягнути безпосередньо. Україна не планувала і не планує військових заходів на території Білорусі, нас цікавить тільки відновлення нашої територіальної цілісності. Щоб повністю зняти цю провокацію ми пропонуємо своє рішення — на кордоні України та Білорусі можна розмістити місію міжнародних спостерігачів. Формат можуть розробити наші дипломати. І я прошу вас на рівні G7 підтримати цю нашу ініціативу", — закликав Зеленський.

Про іранські безпілотники, якими Росія б'є по Україні

Зеленський з посиланням на військову розвідку повідомив, що РФ замовила в Ірану 2400 безпілотників-камікадзе Shahed.

"Я дякую усім, хто допоміг нам вже зараз забезпечити нашу систему ППО, що дозволяє знешкоджувати частину російських ракет і безпілотників. Але! Одних тільки шахідів Росія замовила в Ірані 2400 — за даними нашої розвідки… Відучора ворог застосував вже більше сотні крилатих ракет і десятки різних безпілотників, включно з іранськими шахідами. І кожні десять хвилин я отримую повідомлення про застосування ворогом іранських шахідів. Ось за одну годину цього ранку, як приклад: 5:01- Шахід збито над Чорним морем. 5:11 — ще один збито, 5:13 ще один. 5:28 знову шахід, 5:30 ще шахід, 5:36, 5:49 — два знову шахіди. І так майже щогодини! Плюс 28 пусків сьогодні російських ракет. І це тільки за цей ранок. І 84 ракети за вчора", — розповів Зеленський.

Раніше "Телеграф" повідомляв, 11 жовтня під головуванням президента Володимира Зеленського 11 жовтня відбулося засідання Ставки верховного головнокомандувача, де обговорювалися важливі для України питання.