"Жахливий полон, плюсанула 12 кілограм": заступниця декана НАУ потрапила у гучний скандал через кепкування з "Пташки" з "Азовсталі"

Читать на русском
Автор
10016
Нагородження "Пташки" Новина оновлена 05 грудня 2022, 12:38
Нагородження "Пташки"

Ірина Лесь заявила, що її сторінку в соцмережі зламали

Президент Володимир Зеленський нагородив добровольця-парамедика з "Азовсталі" Катерину Поліщук ("Пташку") орденом "За мужність" ІІІ ступеня, після чого в мережі піднялася хвиля хейту щодо захисниці України. На своїй сторінці у Facebook дівчина написала, що житиме і боротиметься разом із главою держави, потім її аккаунт атакували десятки "ботів" із закритими профілями із закидами у надмірній компліментарності стосовно президента.

Дівчина з іронією прокоментувала нападки на себе у мережі, оголосивши конкурс на місце у партії і пояснивши, що має свої політичні упередження. Вона звинуватила зрадофілів у розв'язуванні війни проти тих, хто бореться за Україну, і сіянні розбрату в інфопросторі під час важкої війни.

"Ви все одно мої брати і сестри, частина мого народу, за який я боротимусь до останнього подиху. Навіть попри прокляття та приниження в мою адресу. Просто прошу — не допомагайте ворогу нас перемогти, бо зараз ви це робите дуже активно", — написала Катерина Поліщук на своїй сторінці у Facebook.

Поки прибічники чинного та колишнього президентів звинувачували один одного у провокації, використанні "ботоферм" та нападках на "Пташку", з’ясувалося, що одним із хейтерів була і цілком публічна особистість — заступниця декана факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету Ірина Лесь. У відповідь на коментар про те, що парамедик пройшла жахливий полон, вона написала:

"Жахливий полон. Плюснула кілограм 12 і така щаслива інтерв’ю рашківським каналам давала".

Скандальний коментар зауважив український громадський діяч Роман Синіцин. Він звернувся до ректора університету із запитанням, чи той поділяє думку педагога.

"Максим Луцький, ви теж підтримуєте висловлювання своєї підлеглої, чи, може, буде скликано Вчену раду і цю курку звільнять?" – поцікавився активіст, після чого пост було видалено адміністрацією соцмережі.

"Попередній мій допис про замдеканшу, прости Господи, НАУ, знесли ботофермою за "порівняння людей з тваринами і комахами" бгг", — пише Синіцин.

Сама Ірина Лесь відхрестилася від приписуваних їй слів і заявила, що на її сторінку було здійснено кібератаку.

"З мого фейсбуку були залишені під деякими постами негативні відгуки, хочу повідомити, що я не коментувала нікого і якщо ця діяльність була, то вона не виходила від мене", — пише Лесь.

Вона також поважає наших захисниць і дуже рада, коли нашій державі вдається когось звільнити з полону.

Проте її виправдання не змогло збити градус критики. Чимало користувачів соцмереж, які стали на захист "Пташки", вважали, що інцидент не можна ігнорувати, а винуватця має понести покарання.

У самому виші також відреагували на інцидент. У НАУ заявили, що з приводу того, що сталося, адміністрація проведе своє розслідування.

"Адміністрація університету з’ясовує деталі інциденту та встановлює, чи справді заступник декана факультету міжнародних відносин з виховної роботи НАУ Лесь Ірина Олександрівна є автором повідомлень на сторінці Катерини Поліщук", — йдеться у заяві.

Адміністрація університету наголосила, що засуджує будь-які прояви неповаги до героїв та захисників України. А тому, у разі доказу причетності Лесь до образ на адресу Поліщук, буде ініційовано процедури притягнення її до відповідальності та/або звільнення.

Раніше сайт "Телеграм" писав, що після повернення з полону "Пташка" заявила, що боротьба проти російських загарбників триватиме.