Ющенко назвав дві головні помилки НАТО та миру щодо росії

Читать на русском
Автор
3025
Віктор Ющенко
Віктор Ющенко. Фото finclub.net

Успадкований росією від СРСР статус "світової держави" дозволив їй впливати на глобальні питання

Два фатальні колективні рішення кінця ХХ і початку XXI століття не дали СРСР остаточно померти, а також дозволила Росії залишитися на позиції імперії.

Третій президент України Віктор Ющенко заявив в інтерв’ю "Телеграфу", що позиція НАТО з приводу України та Грузії під час Бухарестського саміту 2008 року є однією з найдраматичніших стратегічних помилок у міжнародній політиці за останні 30 років. Колишній глава держави вважає, що її можна порівняти з іншою стратегічною помилкою — згодою збереження за росією статусу ядерної держави.

"Одночасно з цим сталося ослаблення у сфері безпеки інших пострадянських, нових незалежних держав, насамперед України. Це фатальна пара колективних рішень початку 1990-х років і 2008 року: вони не дали СРСР остаточно померти. Під ними завжди лежало рішення про нову радянську окупацію".. Тому що росії де-факто дозволили залишитися на позиції імперії", — пояснив Ющенко.

На думку колишнього президента, успадкований від СРСР сучасною росією статус "світової держави" дозволив москві впливати на глобальні та європейські питання. Як приклад Ющенко навів поведінку голів Франції та Німеччини під час саміту в Бухаресті і заявив, що вона є проявом російського підривного впливу.

"Це розіграна російська карта, на звороті якої написано, що питання "колишніх радянських республік" відноситься до внутрішньої політики росії. Тобто питання України чи Грузії потрібно узгоджувати з Кремлем", — сказав Ющенко.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Віктор Ющенко розповів про найбільш гострі грані сьогодення та деякі ключові події минулого.

Також ми повідомляли, що Ющенко розповів про те, чи можна було уникнути війни в Україні.

Більше думок колишнього глави держави читайте на сайті "Телеграф" в інтерв'ю: "Про Бандеру, НАТО, двійників путіна і "гойду" кремля: інтерв'ю з Віктором Ющенком, частина 2".