Зеленський провів переговори з Байденом та виступив перед Конгресом: подробиці візиту до США (фото, відео)

Читать на русском
Автор
6253
Володимир Зеленський у Вашингтоні
Володимир Зеленський у Вашингтоні

Глава держави вирушив до США

Президент України Володимир Зеленський у середу 21 грудня здійснив перший іноземний візит із моменту початку російського вторгнення. Його літак приземлився у Вашингтоні.

У своєму Telegram-каналі він поділився фотографіями з місця прибуття та розповів про плани на цей візит. У цьому матеріалі "Телеграф" публікуватиме головні новини про візит президента України до США

Ключові тези виступу:

  • "Україна не впала, росія втратила над нами контроль"
  • "Битва продовжується і нам треба перемогти Кремль на полі бою. Ця битва не тільки за землі, життя, свободу українців, а битва за те, в якому світі ми будемо жити в майбутньому. В якому світі будуть жити наші внуки. Не можна сподіватись, що океан когось захистить. Від Штатів до Китаю та Австралії — весь світ надто поєднаний, щоб відчувати себе в безпеці під час таких битв. Хоробрість українців та рішучість американців забезпечать свободу людей, які відстоюють свої цінності", — сказав Зеленський і Конгрес знову зустрів ці слова оваціями
  • "Росіяни з літа хотіли захопити Бахмут, але Бахмут стоїть. Український Донбас стоїть", — Конгрес стоячи слухає Зеленського
  • Зеленський про Іран: "один терорист знайшов іншого. Лише питання часу, коли вони вдарять по наших інших союзникам. Їх треба зупинити"
  • "Ми маємо артилерію, дякуючи вам, проте чи достатньо її? Чесно кажучи, ні", — Зеленський.
  • "Росія могла б зупинити свою агресію, якби хотіла. Але ви можете прискорити нашу перемогу. І це доведе всім можливим агресорам, що ніхто не може порушувати кордони і вбивати людей. Очікувати мирних ініціатив від Москви наївно", — президент України. Він підкреслив, що вже представив план з 10 пунктів, який має покласти край війні, але для цього треба американське лідерство.
  • "За два дні ми відзначатимемо Різдво. Можливо при свічках. І не через те, що це романтично. А через відсутність електрики. Це викликано атаками росіян на об'єкти нашої інфраструктури. Але ми не жаліємось… Ми, українці, як і американці, пройдемо через нашу боротьбу за незалежність", — Зеленський
  • "Ваші гроші — це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку та демократію, до яких ми ставимося найвідповідальніше", — сказав він.
  • "Я вірю що наші військовослужбовці можуть чудово керувати вашими танками та літаками", — Зеленський.

Зеленський привіз до Конгресу прапор з Бахмуту, підписаний бійцями передових підрозділів

2:30 Зеленський розпочав виступ перед Конгресом, до цього він провів зустріч зі спікером Палати представників Ненсі Пелосі

Ключові тези пресконференції:

Джо Байден:

- росія використовує зиму як елемент війни.

– Україна перемогла у битвах за Київ, Харків, Херсон. Пане Зеленський, ви показали, що шукаєте справедливого миру. А путін не має намірів зупинити цю несправедливу війну. Ми підтримуватимемо вас стільки, скільки це буде необхідно.

- Очікуємо на підписання 45 мільярдів додаткової допомоги для України.

- Для закінчення війни потрібно, щоб Україна досягла успіху на полі бою.

- путін вже отримав провал в Україні, у нього нічого не вийде.

- Передача ЗРК Patriot не є кроком до ескалації війни, оскільки це оборонна зброя, а не наступальна.

Володимир Зеленський:

- За 300 днів цієї війни ми вийшли на новий рівень союзництва, яке наповнене змістом.

- Посилення ППО позбавить державу-терориста її головного інструменту терору.

- Є чітке розуміння, як буде посилено наші оборонні здібності. Не хочу сьогодні про це говорити докладно, думаю, ви розумієте чому, але я за це дуже вдячний президенту Байдену.

- Я не знаю, що таке справедливий мир. Чи буває справедлива війна? Для мене, як президента, справедливий мир — територіальна цілісність, звільнення територій, виплата за всі пошкодження та розруху, яку нанесла агресія. Як батько скажу — для батьків загиблих на війні сенс життя тепер в помсті. І таких людей багато. Для них не буде справедливого миру після того, як нам принесли таку жахливу війну.

- У путіна хворе ставлення до світу, немає сенсу йому відправляти меседжі, він більше не субʼєкт цивілізованих людей.

23:30 Очікується спільна пресконференція Байдена та Зеленського за підсумками переговорів:

Трансляція "Голосу Америки" (з українським перекладом)
Трансляція з каналу Білого дому

1:10 Зеленський приїхав до Білого дому, де його зустрів Байден.

21:00 Зеленський зазначив, що має намір подякувати американському народу, президенту Джо Байдену та Конгресу за підтримку України.

"Проведу низку переговорів щодо зміцнення стійкості та обороноздатності України. Зокрема, з президентом США Джозефом Байденом обговоримо двосторонню співпрацю України та Сполучених Штатів Америки", — написав він.

За його словами, вже наступного року Україна має повернути контроль над усіма своїми територіями та повернути свободу її мешканцям.

Зеленський у США
Зеленський у США
Зеленський у США
Зеленський у США

Як повідомлялося раніше, чутки про візит Зеленського до США почали поширюватись увечері 20 грудня. Вранці середи він особисто підтвердив інформацію, повідомивши, що має намір обговорити у Вашингтоні надання військової та іншої допомоги Україні.

У відповідь в адміністрації Байдена повідомили, що російське вторгнення "входить у нову фазу", а отже саме час лідерам США та України провести особисту зустріч.