Як Україна поверне Крим і скільки ракет залишилося у росії: головні цитати зі свіжого інтерв’ю Буданова

Читать на русском
Автор
8162
Кирило Буданов
Кирило Буданов. Фото pravda.com.ua

Наводимо основні моменти з інтерв’ю Буданова

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов дав інтерв’ю LIGA.net, в якому розповів про повернення Криму, Арестовича і про те, скільки в росії залишилося ракет.

Які основні заяви зробив Кирило Буданов у розмові з журналістами — читайте у матеріалі "Телеграфу".

росія у глухому куті

Ворог концентрує сили на північ від Бахмута і в напрямку Запоріжжя, але ворог у глухому куті, тож докорінної зміни ситуації взимку не очікується.

"росія знаходиться зараз у глухому куті, і єдине місце, де вона ще "намагається намагатися" наступати — це Бахмут. Особливих успіхів у цьому напрямку не мають. З серпня (в росії — Ред.) постійно кажуть, що Бахмут майже захоплений. Як бачите, вже кінець грудня. Єдине, де вони окрім цього намагаються концентрувати свої сили — трохи північніше Бахмута і в напрямку Запоріжжя. Але ми не бачимо реальної можливості чогось досягти".

Повернення Криму

"Крим буде повернутий комбінованим шляхом: і силою, і дипломатією. Але без сили нічого не буде. Наші підрозділи зайдуть туди зі зброєю в руках".

Скільки ракет залишилося в окупантів

Ракет у росії залишилося на дві-три масовані атаки, цим пояснюється збільшення проміжку між обстрілами, виробництво нових ракет уповільнюють санкції, Китай та Іран ракети не продають.

"Тієї кількості ракет, яка залишилася — якщо взяти суто математично їх розрахунки — вистачить з їх інтенсивністю в залпі в середньому 70-75 ракет в два-три рази. І в принципі вони закінчаться взагалі".

Технічний голод

З осені у росіян почався технічний голод, який відчуває ЗСУ ще з початку війни: зараз росіяни так само в усьому світі шукають, де придбати снаряди 122 і 152 мм, танкові осколково-фугасні постріли та реактивні снаряди до "Град" та "Ураганів";

"Як у нас проблема зі снарядами до артилерії, яку ми вирішуємо завдяки партнерам — так і у них це почалося. Як у нас почалися проблеми з осколково-фугасними снарядами в танки — так само у них. Те саме стосується ракет до РСЗВ".

Чому росіяни так бережуть "Кинджали"

"Так їх всього до початку війни було, наскільки я пам’ятаю, 47 штук. За цей час вони змогли зробити кілька, поки були запчастини. Це несерйозно. Можна лякати світ тим, що маєш "Кинжал". Але коли починаєш їх реально використовувати — Що далі? Можеш завдати 47 ударів".

росії не дають зброї

"Окрім "мопедів" Shahed-136 і Shahed-131, був великий Mohajer-6, схожий на Bayraktar за тактико-технічними характеристиками. Вони (росіяни. — Ред.) намагаються купити у них боєприпаси і хочуть, щоб іранці продали балістичні ракети. Однак жодної ракети Іран так і не передав".

"Китай ніякого озброєння також не передав. І не передасть, як ми розуміємо".

Арестович служив у ГУР

"Колись, наскільки я пам’ятаю, проходив тут службу. Це було давно, треба підняти дані. Наскільки пам’ятаю – так".

Чи чекати нової "бавовни" у Чорному морі

"Одна з причин, чому російський флот не може нормально діяти — це погодні умови. Погода не дуже сприятлива для діяльності суден. Для використання водних дронів — теж не дуже. Коли будуть сприятливі умови — думаю, їх застосування буде продовжено".

Куди поїхати влітку 2023 року у відпустку — порада Буданова

"Я пораджу в Крим. Це перлина України, яка давно чекає на українських туристів".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав велике інтерв’ю журналу The Economist.

Також ми повідомляли про головне з інтерв’ю голови СБУ Василя Малюка.