Розпалював релігійну ворожнечу: суд визначився із покаранням для ректора Почаївської семінарії УПЦ МП

Читать на русском
Автор
602
Ректор Почаївської семінарії УПЦ МП Йов Смакоуз
Ректор Почаївської семінарії УПЦ МП Йов Смакоуз

Церковник визнав свою провину і співпрацював зі слідством

Ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ МП Йов Смакоуз, який обґрунтовано підозрюється представниками Служби безпеки України у здійсненні антиукраїнської діяльності, заплатить штраф через розпалювання релігійної ворожнечі. Церковник має сплатити 8,5 тисяч гривень.

Так, у грудні 2022 року на своїй сторінці у соцмережі СБУ повідомила, що оголосила про підозру священнослужителю. Вже у понеділок, 9 січня, видання zaxid.net розповіло, яке саме покарання за свої протизаконні дії отримав Смакоуз.

Варто нагадати, що очільник Почаївської духовної семінарії УПЦ МП з "лівого" акаунта розповсюдив у мережі допис, який в подальшому зацікавив СБУ, а лінгвістична експертиза виявила у ньому низку ознак розпалювання релігійної ворожнечі. Водночас завдяки тому, що Йов Смакоуз прийняв рішення співпрацювати зі слідством і визнав свою вину, підписавши відповідну угоду, суворого покарання він не отримав.

В рамках слідства було встановлено, що священнослужитель ще у листопаді 2019 року зареєструвався у Facebook під вигаданим псевдонімом. Після чого оприлюднив на цій сторінці російськомовний допис. На жаль, наразі достеменно невідомо, про що саме йшлося у публікації, однак члени судово-лінгвістичної експертизи винесли свій вирок про те, що вона містила ознаки розпалювання релігійної ворожнечі.

Пізніше, вже під час слідства, Смакоуз зізнався у скоєному і підписав угоду щодо визнання винуватості та погодився виконати обумовлене покарання.

Так, вироком Кременецького райсуду Йов Смакоуз був визнаний винним у порушенні частини 1-ї статті 161 Кримінального кодексу України. Суддя призначила митрополиту покарання у вигляді штрафу у 8,5 тисяч гривень і додаткові 9 тисяч гривень за проведені експертизи.

Додамо, що 58-річний Йов Смакоуз перебуває на посаді ректора Почаївської духовної семінарії з 2018 року. До того він тривалий час був очільником парафій УПЦ (М) у Канаді.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як в одному з сіл Дніпропетровщини нетверезий священник УПЦ (МП) накинувся посеред вулиці на чоловіків через відмову випити із ним пива. Згодом церковника відсторонили від богослужіння та звільнили з посади настоятеля храму.