У НАБУ взялися за Коболєва: у чому підозрюють екс-главу "Нафтогазу" (оновлено)

Читать на русском
Автор
997
"Нафтогаз"
"Нафтогаз". Фото Відкриті джерела

Колишнього керівника компанії підозрюють у розкраданні понад 229 млн гривень

Національне антикорупційне бюро України спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою повідомили про підозру колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України".

Відповідне повідомлення з’явилося 19 січня в офіційному Telegram-каналі НАБУ. Згідно з результатами слідства, голова компанії (2014-2021 рр.) навесні 2018 року видав наказ про преміювання співробітників, на підставі чого йому було виплачено майже 261 млн гривень за екстраординарні досягнення.

"Йдеться про позитивне рішення у справі про контракт купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр. Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті ж таки досягнення екскерівнику компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн", — зазначили в НАБУ.

У 2018 році загалом екскерівнику "Нафтогазу" виплатили за рахунок компанії 229,25 млн гривень (різниця між фактично виплаченою премією та максимально допустимим її розміром).

У повідомленні НАБУ не вказується прізвище підозрюваного, проте, як пише "Слово і діло", посилаючись на власні джерела, йдеться про Андрія Коболєва. Саме він обіймав цю посаду у період з 2014 по 2021 рік.

Пізніше Коболєв прокоментував ситуацію на своїй сторінці у Facebook. За його словами, він повернувся до України, як тільки зрозумів, що йде підготовка до повідомлення про підозру. Таким чином він не хотів давати зайвого приводу думати, що він ховається.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що НАБУ заочно повідомило про підозру народному депутату від фракції "Європейська солідарність" Артуру Герасимову.