Заборона на виїзд чиновників з України: які є винятки та кого вони стосуються

Читать на русском
Автор
Виїзд за кордон України
Виїзд за кордон України. Фото DPSUkraine

Зміни стосуються жінок та чоловіків

Виїзд за кордон України для посадових осіб може бути здійснений виключно з метою службового відрядження, під час якого вирішуватимуться питання, необхідні нашій країні. Проте є кілька винятків із цих правил.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, зміни щодо виїзду для чиновників і депутатів, внесені в урядовій ухвалі, включають низку винятків:

  • жінка чи чоловік, які є батьками-одинаками, можуть у виняткових випадках виїхати до своїх дітей віком до 18 років (включно), які перебувають за кордоном, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України. В такому випадку громадянинові потрібно мати підтвердження того, з якою метою він прямує за межі країни.
  • коли виїзд здійснюється для подальшого лікування за кордоном. При цьому особи повинні мати всі необхідні документи, що дають право на виїзд і лист Міністра охорони здоров’я.
  • на підставі окремого рішення Голови ДПСУ, якщо за кордоном помер один із членів сім’ї особи першого або другого ступеня споріднення.

"Привілеїв немає. Зміни стосуються жінок і чоловіків. Усі норми чітко прописані у змінах до Постанови №57 і прикордонники ними керуватимуться", — зазначив Демченко.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Рада нацбезпеки та оборони в ході чергового засідання ухвалила рішення про зміну порядку виїзду за кордон для посадових осіб в Україні, поки в країні триває війна. Йдеться про народних обранців, правоохоронців, прокурорів тощо.