Виїзд з України: юрист назвав категорію військовозобов'язаних, яким можна перетинати кордон

Читать на русском
Автор
2803
Поки в країні триває воєнний стан, виїзд за межі країни обмежений
Поки в країні триває воєнний стан, виїзд за межі країни обмежений. Фото zib.com.ua

Чоловіки і жінки, які працюють у медичній сфері, мають різні права на перетин держкордону

У зв'язку з рішенням Ради продовжити військовий стан та загальну мобілізацію в Україні до 20 травня виїзд із країни військовозобов'язаним чоловікам заборонений. Водночас уряд зважив на нагальні потреби українців, тому деякі категорії можуть отримати дозвіл на виїзд. Це стосується і медичних працівників, але лише жінок.

Як у коментарі виданню "Факти" розповів адвокат та юрист Ario Law Firm Антон Діденко, у рамках чинного законодавства, а саме наказу Міністерства оборони України, військовий облік жінок окремих професій, до яких належать й окремі професії в медичній сфері, відтермінували до жовтня 2023 року. Саме тому жінки-медики мають право вільно перетинати кордон. Що стосується того, як зміниться ситуація вже після встановленої урядом дати, то її треба буде відстежувати додатково.

"Через те, що Міноборони анонсувало зміни до закону України Про військовий облік і військову службу з метою забезпечення військового обліку жінок лише у добровільному порядку, наразі не відомо, що буде далі", — пояснив експерт.

Якщо казати про чоловіків, які працюють у медичній сфері, то під час воєнного стану вони не мають права вільно виїжджати за межі України. Тож якщо чоловік-медик перебуває на військовому обліку, то перетнути кордон без поважних і передбачених на те законодавством причин, він змоги не матиме.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що під час воєнного стану в Україні деякі категорії громадян мають право на перетин державного кордону лише за внутрішнім паспортом — хто потрапив у список на отримання дозволу.