Ніч ракетного обстрілу — по Україні гриміли вибухи, багато загиблих

Читать на русском
Автор
34667
Такий дим бачили цієї ночі жителі Харкова
Такий дим бачили цієї ночі жителі Харкова. Фото Колаж "Телеграфу"

Росіяни використали як крилаті ракети, так і безпілотники для здійснення атаки

Близької другої години ночі по всій Україні почали волати сигнали повітряної тривоги. Станом на шосту ранку ситуація незмінна — у небі над країною фіксуювали ворожі снаряди, в окремих областях лунали вибухи, а подекуди навіть офіційно підтверджені "прильоти".

"Телеграф" спробував зібрати всю наявну наразі інформацію і продовжує слідкувати за тим, що відбувається. Варто додати, що в багатьох регіонах діють превентивні, а подекуди і аварійні відключення світла.

12:12 — Фотокореспондент "Телеграфу" побував на місці подій, де зрання працюють поліцейські та рятувальники, щоб побачити на власні очі наслідки "руского міра". Найбільше під час атаки постраждали припарковані автомобілі — на частину із них впали уламки ворожого снаряду. В результаті посеред двору спалахнула серйозна пожежа, в якій щонайменше п'ять машин були знищені вогнем повністю. Ще півтора десятка отримали різноманітні пошкодження. Зараз правоохоронці їх фіксують, аби жоден аспект кремлівських воєнних злочинів не був забутий.

Ексклюзивними знімками ми ділимося із читачами ТУТ.

11:44 — Ось що залишилося від дрону "Шахед" на Сумщині, який збили Сили оборони Сіверщини, передає ОК "Північ".

Атака 9 березня
Збитий дрон в Сумській області

11:32 — Впродовж декількох годин усю Харківську область заживлять електроенергією, заявив голова Харківської ОВА Синєгубов. 70% жителів області вже знову дали світло.

11:30 — Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив деталі ракетного удару по Золочеву:

"Близько 4 години ранку…впала ворожа ракета. Загинули троє чоловіків та двоє жінок, які в цей момент перебували вдома. Пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж та кілька господарських будівель. Вогонь загасили. Розбір зруйнованих будівель уже завершили", — заявив Козицький.

Деякі ракети, які летіли на Львівщину, вдалося збити.

11:20 — У Києві не працює частина тролейбусних маршрутів через проблеми з електрикою. На лінію не виїхали тролейбуси № 1, 11, 12, 14, 15, 38, 43, 45, 50, повідомляють "Пасажири Києва".

10:55 — сьогодні зранку також обстріляли Херсон. Влучили, у тому числі в зупинку громадського транспорту. Троє людей загинули, повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

10:50 – 9 березня школи Київської області переходять на "дистанційку" через обстріл (рекомендація Департаменту освіти ОВА).

10:47 — На Івано-Франківщині є влучання в енергооб'єкт, заявила голова ОВА Світлана Онищук.

10:44 — Після ракетної атаки 40% киян наразі без опалення, повідомив мер Києва Віталій Кличко. Водопостачання працює в штатному режимі.

10:29 — Ось як виглядає двір біля житлових будинків у Святошинському районі Києва, куди влучив уламок ракети. Як видно з фото та відео, спалахнули автівки:

10:20 — Наслідки атаки в Сумській області (дані ОВА):

  • 3 прильоти були у Шостці, є влучання в одне з підприємств. Пошкоджені житлові будинки.
  • Вночі силами у північній та центральній частинах Сумщини були прольоти ворожих "Шахідів".
  • Ввечері після 21:00 по території Середино-Будської ТГ здійснено артилерійський обстріл (4 "приходи").

10:14 — Противник одночасно випустив по Україні 6 надзвукових ракет "Кинджал".

"Не пригадую, щоб таке було раніше", — сказав речник повітряних сил Юрій Ігнат.

10:00 Президент України Володимир Зеленський відреагував на нічну атаку: "Ворог випустив 81 ракету, намагаючись знову залякати українців, повертаючись до своєї жалюгідної тактики. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей. Це все, на що вони здатні. Але це їм не допоможе. Відповідальність за все скоєне їх не мине. Дякуємо вартовим нашого неба і всім, хто допомагає долати наслідки підступних атак окупантів!".

Сьогодні ані очно, ані дистанційно не сваритимуть за відсутність дитини на шкільних заняттях, — у закладах освіти працюватимуть над повторенням, — директор департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич.

"Укрзалізниця" оновила список поїздів, що затримуються внаслідок нічної атаки:

09:50 В Запорізькій області мішенню п'яти російських ракет (попередньо С-300) став один з об'єктів критичної інфраструктури. Постраждалих немає.

09:40 Увесь Харків нині без світла – "Харківобленерго". Водночас світло почало частково з'являтися у Лозівській, Нововодолазькій та Первомайській громадах області.

09:30 Під завалами в Золочівському районі Львівщини знайшли ще одне тіло, — число жертв збільшилося до п'яти.

Голова ОВА показав відео з місця подій:

09:10 Вночі ворог здійснив 81 пуск ракет різного базування:

  • 28 пусків крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 20 пусків крилатих ракет "Калібр";
  • 6 пусків крилатих ракет X-22;
  • 6 пусків крилатих ракет Х-47 "Кинджал";
  • 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
  • 13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Також було вісім пусків "Шахедів".

Сили ППО України збили 34 з 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр", та 4 "Шахеда". Також внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей, — повідомляє головком ЗСУ Валерій Залужний.

08:50 Засоби ППО збили на Півдні 18 ракет та один безпілотник, — речниця Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, ворог розподілив ракети на дві хвилі, а також намагався відволікати українську ППО. Окупанти запускали ракети Х-22, Х-101, Х-59 і "Калібри", які спрямовані на об’єкти критичної інфраструктури.

08:30 Обстрілами була пошкоджена остання лінія зв'язку з окупованою Запорізькою АЕС в Енергодарі, станція повністю знеструмлена та перейшла на живлення від генераторів. Якщо за 10 діб не поновити зовнішнє живлення, може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

08:15 Вночі під обстріл потрапили енергетичні об'єкти у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях – міністр енергетики Герман Галущенко.

По Києву окупанти випустили практично всі типи свого повітряного озброєння — починаючи від барожуючих боєприпасів "Shahed" і до найменування крилатих ракет. Одна з них, попередньо "Кинжал", потрапила до об'єкту інфраструктури. Двоє людей постраждали, зачепили й машини, — начальник КМВА Сергій Попко.

На Львівщині відомо про чотирьох загиблих, це двоє жінок та двоє чоловіків, що були вдома під час падіння ракети, — під завалами можуть бути ще люди, повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

У Дніпропетровській області прильоти у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах, пошкоджено енергетичну інфраструктуру та промислові підприємства, одна людина загинула, ще двоє постраждали.

8:00 Україною пішли відбої тривоги, сигнал повітряної тривоги офіційно триває лише для Луганської області та АР Крим.

Карта повітряних тривог на 8 ранку 9 березня

7:37 В Житомирі теж вночі звучали вибухи — місто атакували "шахедами". Як повідомив мер Сергій Сухомлин, ситуація наразі складна — у більшості будинків відсутні електропостачання і вода. Електротранспорт у місті не працюватиме, діють обмеження. Критичну інфраструктуру обіцяють забезпечити генераторами. Попередньо, постраждалих немає.

6:40 Мер Києва Віталій Кличко підтвердив приліт. Ворожа ракета вразила Голосіївський район столиці, на місце виїхали всі необхідні служби.

"Укрзалізниця" відзвітувала про затримку деяких рейсів у зв'язку з масовим обстрілом мирних міст України.

У ДТЕК Одеські енергомережі офіційно підтвердили наявність екстрених відключень у регіоні.

6:21 Місцеві ресурси повідомили про серйозний вибух у Кам'янському Дніпропетровській області, а потім — у самому Дніпрі. Ймовірно, частина цих звуків можуть бути роботою ППО.

У Харкові тим часом зупинили метро, воно використовується виключно як укриття. Радниця голови Харківської облради Наталія Попова повідомила, що на місці прильоту у приватному секторі постраждало двоє людей. Одному надали допомогу на місці, другого госпіталізовано.

Загалом звуки вибухів, окрім уже згаданих регіонів, чули жителі Київської, Івано-Франківської, Хмельницької, Львівської, Тернопільської та Кіровоградської областей. Також ППО працювало у Запоріжжі, Луцьку та Рівному. В окремих регіонах тривога триває понад п'ять годин.

Карта повітряних тривог зараз
Регіони, де лунали вибухи, станом на 4 ранку

6:00 Отже, станом на цю годину відомо про мінімум 15 ракетних ударів по Харківщині. За словами мера Харкова Ігоря Терехова, основною ціллю окупантів стали вкотре об'єкти критичної інфраструктури. В окремих районах міста є проблеми зі світлом.

Вибухи в Харкові 9.03.2023
Ось такий дим піднімався над Харковом після одного із прильотів
Вибухи в Харкові сьогодні
Дим було видно за багато кілометрів

Очільник ОВА Олег Синєгубов також підтвердив цю інформацію. Крім того він заявив, що один із ворожих снарядів пошкодив в області приватний житловий будинок. Наразі рятувальні служби працюють над оцінкою масштабів руйнувань та встановленням відомостей про наявність імовірних постраждалих.

Потрапила під удар і Одеська область. Голова ОВА Максим Марченко повідомив, що російські ракети влучили в один із енергетичних об'єктів. Також є пошкоджені житлові будинки. На щастя, обійшлося без постраждалих. В регіоні діють обмеження щодо електропостачання.

Щодо Дніпропетровщини офіційної інформації не було, однак місцеві жителі заявляли про вибухи. Імовірно, приліт міг статися десь у передмісті. За даними місцевих Telegram-каналів, у Павлограді було видно заграву. Вибухів чули кілька, можливо, деякі із них — від роботи засобів ППО.

Вже під ранок місцеві жителі повідомляли про вибухи на Сумщині, а також у Києві. Дехто вважає, що столицю могли атакувати балістичними ракетами. Місцева влада поки не уточнювала даних.

Детальніше за іншими подіями дня можете слідкувати в нашому текстовому онлайні: Війна — день 379: бої за Бахмут посилюються, а в Україну поспішає військова допомога