В Україні вже скоро злетять ціни на пальне: коли і наскільки

Читать на русском
Автор
776
Відкриті джерела

Податки повернуться до довоєнних рівнів

В Україні з початком повномасштабного вторгнення було зменшено ПДВ та скасовано акциз на паливо. Проте вже влітку 2023 року всі планують повернути до довоєнних рівнів.

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн на своїй сторінці у Facebook спрогнозував, якими стануть ціни на пальне.

Так, з 1 липня 2023 року планується повернення податків на пальне до довоєнного рівня. При цьому не лише ПДВ (з 7 до 20%), а й акцизи. На думку експерта, це рішення буде правильним, як мінімум, з кількох причин:

  • По-перше, країні потрібні гроші;
  • По-друге, ціни на нафту впали. Березень 2022 – 140 дол., зараз – 75 дол./бар.;
  • По-третє, зниження ПДВ призвело до зловживань деяких імпортерів, які через низький податок почали виводити прибуток з України шляхом фіктивного завищення цін на нафтопродукт, що імпортується. Коли ПДВ 20%, вигідніше залишати прибуток у країні. Відповідно, держава має шанс отримати ще й податок на прибуток;
  • І наостанок. Нафтопродукти – імпортний товар. Думаю, не дуже помилюся, якщо скажу, що це друга картина у валютних витратах держави після зброї. Відтік валюти потрібно скорочувати. Підвищення податків і відповідно зростання цін – один із засобів скорочення споживання пального, – пише Сергій Куюн.

Також експерт, орієнтуючись на поточну ситуацію, спрогнозував, якими стануть ціни на пальне в Україні після 1 липня. На його думку, нафтопродукти подорожчають:

  • Бензин на 11,2 грн/л (з 47,17 до 58,35 грн/л);
  • Дизель на 7,7 грн/л (з 47,43 до 55,10 грн/л);
  • LPG на 2,6 грн/л (21,77 до 24,40 грн/л).

Резюмуючи все сказане вище, Куюн зазначає, що зараз ринок повністю збалансований, ціна на нафту впала — час підвищувати податки. При цьому податковій слід бути готовою до боротьби, адже високі податки – ризик відновлення схем щодо ухилення від них.

Нагадаємо, раніше ми писали, чому автогаз та дизель в Україні дешевшають і як це допомагає окупантам.