Roshen причетний до контрабанди сигарет? Журналісти відомого телеканалу випустили розслідування

Читать на русском
Автор
2895
Біля міста Брашов зупинили вантажівку із контрабандними сигаретами
Біля міста Брашов зупинили вантажівку із контрабандними сигаретами. Фото Скріншот відео

У вантажівці виявили майже 3,9 млн сигарет

Українські журналісти заявили, що викрили схему контрабандного постачання сигарет до країн Європи, до яких може бути причетна кондитерська корпорація Roshen.

Про це повідомляють у новому випуску програми "Гроші", проекту телеканалу "1+1".

Зазначається, що контрабанду нібито ховають між палетованими цукерками, які вносять у декларацію. За словами керівника регіонального відділення румунської митниці міста Брашов, одна з таких несподіваних знахідок була виявлена у фурі, зупиненій на кордоні. Сигарети були з безмитним маркуванням, тобто без румунського податкового маркування.

Так, 24 березня румунські правоохоронці біля міста Брашов зупинили для перевірки вантажівку з українськими номерами. Авто рухалося у бік міста Сібіу, проте пунктом призначення було вказано Бухарест, розташований в іншій стороні.

Скріншот відео

У цій вантажівці, як йдеться в матеріалі, при огляді між коробками з солодощами виявили 3 838 000 сигарет Compliment Blue, 10 000 сигарет Kent, 10 000 сигарет Kent, 10 000 сигарет Kent Crystal і 1. Усі вони були без акцизних марок.

Скріншот відео
Скріншот відео

За підрахунками румунських митників, акцизний збір, не сплачений із цієї контрабанди, становить приблизно 1 млн євро. У програмі "Гроші" зазначили, що кримінальні справи було порушено і в Україні, і в Румунії. Але назва фірми не була оприлюднена. Водночас із даних митної бази, підтверджених кількома джерелами у правоохоронних органах, випливає, що відправником нібито була ДП "Кондитерська корпорація "Рошен", а одержувачем — фірма Roshen One Ltd у Бухаресті.

Скріншот відео

"Така кількість сигарет — цілий автомобіль — не міг завантажити водій, кудись заїхавши, без відома компанії, яку він обслуговує. Він міг не знати, що йому завантажують на складі, але навряд чи сам прийняв на себе відповідальність довантажити сигаретами", — вважає президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що в Україні спіймали винахідливого контрабандиста. Його авто, в якому він перевозив туристів, було повністю набите тютюновими виробами. Чоловік ховав їх і в підлозі, і в стелі, і в кріслах.